avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

fostul prieten cere custodie comuna si domiciliul copilului sa ramana la mama asa cum a fost stabilit.........are deja un program de vizitare stabilit si plateste pensie alimentara.............ce anume modifica starea de fapt daca el obtine acea custodie comuna (avand in vedere ca relatia dintre cei doi nu este deloc una "intelegatoare" si asta din pricina lui).........deja a facut 2 plangeri penale mamei pentru ca aceasta a avut copilul cu ea in afara tarii pentru o perioada scurta de timp(vacanta) si fusese si anuntat de acest fapt.........ce ii acorda aceasta custodie comuna lui in plus de ce era pana in prezent......care sunt conditiile in care i se va acorda aceasta custodie. Va multumesc
Inteleg ca aveti o hotarare a instantei prin care minorul va fost incredintat si i-a fost stabilit domiciliul la dumneavoastra. Insa, la cererea oricaruia dintre parinti (chiar si a copilului), masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor fata de copil pot fi modificate de catre instanta de tutela, daca s-au schimbat imprejurarile care au dus la luarea acestora (art. 403, 512 noul CC si art. 46 L 71/2011). Deci, in opinia mea, tatal poate cere exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti.
Poate nu este raspunsul pe care il asteptati, dar asa stau lucrurile.
In ce priveste domiciliul copilului, odata cu aplicarea prevederilor noului CC, vorbim despre locuinta acestuia, care, mare atentie, nu poate fi schimbata decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte sau in cazurile prevazute expres de lege, daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti. Daca parintii nu se inteleg asupra acestui aspect, hotararea va fi luata de catre instanta de tutela, potrivit interesului superior al copilului, ceea ce inseamna un nou proces, raport de ancheta psihosociala, ascultarea copilului etc.
Eu va recomand, pentru binele copilului si poate si al dumneavoastra, sa incercati sa ajungeti la o intelegere in privinta exercitarii autoritatii parintesti (cu sau fara ajutor de specialitate), deoarece o astfel de invoiala poate fi incuviintata de catre instanta, daca se respecta interesul superior al copilului (art. 506 CC).
Va doresc sa va puteti creste copilul in liniste si sa luati decizii intelepte.
Da, nici eu nu cred ca este raspunsul dorit...

Legea oricum recunoaste drepturile chiar si fara hotarare judecatoreasca.
Doar in caz de nerespectare se impune o judecata.
Sfatul meu ar fi ca mai inainte de proces sa faceti o notificare prin avocat iar daca drepturile nu vor fi respectate instanta va acorda si cheltuieli de judecata totale.Depinde insa si ce veti solicita in concret prin notificiare si ulterior prin cererea de chemare in judecata.
Daca tatal va actiona in instanta pt ca si el sa-si exercite autoritatea parinteasca fata de copil si i se admite cererea, nu va mai puteti folosi de vechea hotarare.
Nu ati zis cati ani are copilul. Daca are in jur de 10 ani va fi intrebat la domiciliul cui vrea sa ramana.
Daca doriti sa-l luati peste hotare si sa va stabiliti acolo, va trebui sa aratati instantei ca aveti conditii si acolo.
copilul are 4 ani....deci sa admit ca va otine cutodia comuna ...vechea hotarare nu va mai avea valoare...adica domiciliul minorului va ramane in continuare la mama si autoritatea va fi exercitata de ambii........problema se pune in felul urmator ...tatal nu este in localitate acum; copilul are nevoie de un control oftalmologic...mama are nevoie de acordul lui ca sa-l cosulte un medic.???????...deci el este mai presus de medic ...daca este urgent ???? mama ce trebuie sa faca????? daca este vb despre ceva mult mai grav iar el "tatal" este de negasit sau pur si simplu nu vrea sa raspunda la telefon....sau ia situatia in zeflemea?????? mama ce face?????????..............copilul abia asteapta sa mearga impreuna cu mama in afara tarii pentru ca si anul trecut a fost impreuna cu ea; tatal nu isi va da acordul ..........ce trebuie sa faca mama?????????.........................programul de vizita pe care il are va fi si acela modificat??????????sau va ramane cel stabilit?????????????........................
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
pop_maria, utilizator
La toate intrebarile raspunsul este unul singur. Procedura de urgenta la Instanta de Tutela.

Alte discuții în legătură

Se poate obține și exercita autoritatea părintească exclusivă prin acord notarial? Bradescu.ruxandra Bradescu.ruxandra Buna sunt in concubinaj si tatal copilului a recunoscut copilul in certificat.. Acum nu ne mai intelegem.. Tatal a acceptat sa imi dea custodia completa a ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)