avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Dreptul de proiectare constructii civile cu diploma de ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Dreptul de proiectare constructii civile cu diploma de inginer dilpomat inginerie economica in constructii

Buna ziua,

Marea mea intrebare la care aparent nimeni nu stie un raspuns argumentat cu o anume lege este urmatoarea:

Am dreptul sa semnez pe planurile de rezistenta la constructiile civile fiind posesorul unei diplome de Inginer al facultatii de constructii specializarea INGINERIE ECONOMICA IN CONSTRUCTII? Suplimentar am terminat si un master al aceleiasi facultati in SIGURANTA STRUCTURILOR.

Intrebarea mea vine datorita unor divergente aparute la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii, conform caruia absolventii de Inginerie economica in constructii nu ar avea aceleasi drepturi in proiectare cu absolventii de constructii civile industriale si agricole.

Mentionez ca materia este 85% la fel intre cele doua specializari, iar durata de studii era 5 ani la amandoua (cand am absolvit eu). In plus datorita faptului ca am si un master pe structuri efectiv am 6 ani de studii superioare.

Daca Inspectoratul insista in afirmatiile sale ar insemna ca mai trebuie sa fac inca 2 ani de facultate ca sa termin si CCIA (ceea ce as vrea sa evit). Exista vre-o lege care sa legifereze chestia asta? (Mai ales ca toate facultatile de constructii promoveaza faptul ca absolvind Inginerie economica poti face proiectare, dar fara sa specifice o lege)

Sugestii? Multumesc.

Alex
Cel mai recent răspuns: AlexandruAndritoiu , utilizator 16:27, 17 Mai 2013

Legea 10/1995 actualizata privind calitatea in constructii:
[ link extern ]
si HG 925/1995
[ link extern ]
cit si Ordin 346/2010 -regulament privind procedura de atestare a verificatorilor de proiecte
[ link extern ]
Plansele de rezistenta sunt valabile doar daca sunt semnata si parafate
de catre un verificator de proiecte - specialitatea rezistenta.
Am verificat ambele raspunsuri pe care mi le-ati oferit cu amabilitate. Din pacate nici unul nu se refera la situatia mea. Legile privind calitatea lucrarilor de constructii precum si necesitatea verificarii proiectelor de catre un verificator atestat le cunosteam si le aplic pentru toate proiectele pe care le intocmesc.

Nelamurirea mea consta in existenta unei legi care sa reglementeze competentele profesionale ale absolventilor Facultatii de Constructii cu specializarea INGINERIE ECONOMICA IN CONSTRUCTII (eventual cu tot cu master in Inginerie Structurala), care au pregatire 80% identica cu absolventii de CCIA, dar pe care inspectoratul de stat in constructii nu ii considera ingineri de rezistenta.

Problema era ca dupa 5 ani de facultate si 1 an de master (in care am absolvit materii cu un grad ridicat de complexitate: inginerie seismica, beton armat si precomprimat, metal, statica si dinamica, etc.) inspectoratul sa considere ca nu am dreptul sa proiectez nici macar constructii parter (deci nici macar echivalentul unui subinginer).

Daca nu exista o lege exacta in acest sens, va multumesc pt ajutor si ma bucur din nou nespus ca traiesc in Romania :(
aceeasi problema o am si eu
chiar nu stie nimeni raspunsul?
Ce raspuns? Din moment ce nu se "acrediteaza" pentru constructii diploma pe care o aveti se subintelge ca a fi constructor (inginer constructor) si a avea o diploma de "inginerie economica" in constructii sunt chestiuni total diferite...
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Pe ce functie pot fi angajat dupa ce am terminat masterul ccdcla ccdcla ABSOLVENT AL FACULTATII DE SILVICULTURA IN 2007 AL “UNIVERSIITATII STEFAN CEL MARE SUCEAVA” SI A CURSURILOR DE MASTERAT CU SPECIALIZAREA ... (vezi toată discuția)
Master in constructii civile, drepturi si competente razgandeanu razgandeanu Am o nelamurire care ma consuma de ceva vreme, urmeaza anul viitor sa termin CCIA (Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole), si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Studii necesare meseriei de economist elenateodora elenateodora Buna ziua. Am absolvit Facultatea de Matematica fiind licentiata in Matematica, in prezent urmez cursurile de master, specializarea Management Financiar ... (vezi toată discuția)