Mediatorsm a scris:
Teoretic orice se poate ataca , dar in cazul unei medieri daca partile se inteleg cum sa se imparta dupa cum doresc ele si nu neaparat dupa cum imparte legea, e intelegerea lor si nu poate fi desfacuta. Nci macar de catre o instanta, care trebuie sa ia act de intelegerea lor.
Sublinierea cuvantului "partile" imi apartine.
1. N-as fi asa de convinsa ca instanta TREBUIE sa ... ori ca o intelegere nu poate fi "desfacuta" pentru ca este a lor.
Am vazut in cariera mea si intelegeri (tranzactii) de care instanta NU a luat act pentru ca... ori intelegeri ANULATE pentru ca ... (variate motive).
2. Cum bine spuneti, PARTILE se pot intelege. Dar
deocamdata, PARTI sunt bunica si unchiul. Tatal nu este proprietar si n-are ce sa imparta. Si nici o intelegere nu-l poate face mostenitor, daca el NU are aceasta calitate conform legii (si NU este succesibil pentru ca nu este copilul defunctului). El nu se poate aseza la masa negocierii ca sa imparta ceea ce
nu are, tot asa cum nu ma pot duce eu la un alt mediator ca sa impart cu barbatul meu ... averea dumneavoastra, @mediatorsm. :)
3. Sunt PENTRU mediere, nu vreau sa ma intelegeti gresit. Si sunt nu doar cu vorba, ci si cu fapta. (nu s-a uscat inca cerneala pe acordul de mediere de care instanta a luat act in cauza in care am fost avocat). Dar cred ca cel ce ajunge in fata mediatorului (in cauze mai complicate decat un divort prin acord) ar trebui sa STIE
de la un avocat cateva lucruri/variante/solutii posibile. Pentru ca, daca i le "sufla" mediatorul, s-ar putea sa ma specializez in atacarea acordurilor pentru acest motiv. Si ma bucur @mediatorsm ca dvs. nu ati sugerat aici vreo solutie. (unii mediatori nu se pot abtine).
4. Cum stam in speta si ce se poate face?
In primul rand, in astfel de cauze
nu exista retete. Variantele sunt intotdeauna
mai multe si depind de
mai multe amanunte decat se pot scrie pe un forum.
Aceeasi solutie poate fi perfecta in cauza lui Gheorghe si un real dezastru in cauza lui Vasile, daca nu tinem seama de particularitatile fiecarui caz in parte.
La acest moment, in speta data, cel putin teoretic, lucrurile stau asa:
Cota succesorala a bunicii este de 1/4 (dar din jumatatea de apartament a defunctului, pentru ca cealalata jumatate ii apartine).
Cota succesorala a copilului defunctului (unchiul) este de 3/4 (din jumatatea de apartament a defunctului).
Un certificat de mostenitor (fara alte discutii) ar reflecta acesta stare.
Si atunci, bunica are 5/8 din intregul ap. (jumatatea ei + o patrime din jumatatea defuncului) Si unchiul are 3/8. din ap.
Cum ajungem la egalitate?
Spre pilda (repet, nu exista doar o singura solutie), bunica ar putea sa
instraineze , chiar
prin acelasi act , cota ei de 5/8 in mod
neegal celor 2 copii ai sai (1/8 pentru unchiul si 4/8 pentru tata).
Rezultat
4/8 (3/8+1/8) unchiul versus
4/8 tata.
Egalitate.
Cunoscatorii or sa-mi spuna ca in aceasta varianta s-ar incalca un pic rezerva. Depinde. Poate ca bunica o mai avea si vreun pat (bun mobil) nu numai o casa. Sau oricum, cheltuielile pentru restabilirea "inegalitatii" sunt asa de mari incat unchiul mai mult ar pierde decat ar recastiga ceva.