avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cea mai buna solutie pentru o impartirea unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cea mai buna solutie pentru o impartirea unui apartament.

Buna ziua!
Vin cu o problema pe care ma tot framanta zilele astea si vreau sa o rezolv. Este vorba de o mosternire a unui apartament intre bunica mea si de cealalta parte unchiul si tatal meu. Bunica mea are un apartament si ar vrea ca sa-l imparta egal dupa moartea ei intre copii ei (tatal si unchiul). Problema este ca tatal meu este din o alta casatorie a bunicii mele iar el poarta normal numele tatalui sau. Ce metoda exista pentru a lasa apartamentul in mod egal intre cei 2 fii ai sai. Unul este dintr-o prima casatorie (tatal meu) iar al doilea din a doua din care a rezultat si apartamentul. Astept cu nerabdare un raspuns.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: rhad000 , utilizator 18:55, 16 Februarie 2012
rhad000 a scris:

Iar in urma unei medieri este posibil ca rezultatul sa fie atacat intr-un fel sau altu sau de alte persoane?
Va multumesc!


Daca exista mostenitori directi, ceilalti nu au nici un drept.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Iulian MANEA, Contabil
Teoretic orice se poate ataca , dar in cazul unei medieri daca partile se inteleg cum sa se imparta dupa cum doresc ele si nu neaparat dupa cum imparte legea, e intelegerea lor si nu poate fi desfacuta. Nci macar de catre o instanta, care trebuie sa ia act de intelegerea lor. Decat daca partile doresc acest lucru. In fapt ca sa aiba partile cheltuielile cele mai mici recomand, ca intelegerea sa se faca la mediator inclusiv cu privire la succesiune daca e cazul.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Mediatorsm a scris:

Teoretic orice se poate ataca , dar in cazul unei medieri daca partile se inteleg cum sa se imparta dupa cum doresc ele si nu neaparat dupa cum imparte legea, e intelegerea lor si nu poate fi desfacuta. Nci macar de catre o instanta, care trebuie sa ia act de intelegerea lor.



Sublinierea cuvantului "partile" imi apartine.

1. N-as fi asa de convinsa ca instanta TREBUIE sa ... ori ca o intelegere nu poate fi "desfacuta" pentru ca este a lor.
Am vazut in cariera mea si intelegeri (tranzactii) de care instanta NU a luat act pentru ca... ori intelegeri ANULATE pentru ca ... (variate motive).

2. Cum bine spuneti, PARTILE se pot intelege. Dar deocamdata, PARTI sunt bunica si unchiul. Tatal nu este proprietar si n-are ce sa imparta. Si nici o intelegere nu-l poate face mostenitor, daca el NU are aceasta calitate conform legii (si NU este succesibil pentru ca nu este copilul defunctului). El nu se poate aseza la masa negocierii ca sa imparta ceea ce nu are, tot asa cum nu ma pot duce eu la un alt mediator ca sa impart cu barbatul meu ... averea dumneavoastra, @mediatorsm. :)

3. Sunt PENTRU mediere, nu vreau sa ma intelegeti gresit. Si sunt nu doar cu vorba, ci si cu fapta. (nu s-a uscat inca cerneala pe acordul de mediere de care instanta a luat act in cauza in care am fost avocat). Dar cred ca cel ce ajunge in fata mediatorului (in cauze mai complicate decat un divort prin acord) ar trebui sa STIE de la un avocat cateva lucruri/variante/solutii posibile. Pentru ca, daca i le "sufla" mediatorul, s-ar putea sa ma specializez in atacarea acordurilor pentru acest motiv. Si ma bucur @mediatorsm ca dvs. nu ati sugerat aici vreo solutie. (unii mediatori nu se pot abtine).

4. Cum stam in speta si ce se poate face?
In primul rand, in astfel de cauze nu exista retete. Variantele sunt intotdeauna mai multe si depind de mai multe amanunte decat se pot scrie pe un forum. Aceeasi solutie poate fi perfecta in cauza lui Gheorghe si un real dezastru in cauza lui Vasile, daca nu tinem seama de particularitatile fiecarui caz in parte.

La acest moment, in speta data, cel putin teoretic, lucrurile stau asa:

Cota succesorala a bunicii este de 1/4 (dar din jumatatea de apartament a defunctului, pentru ca cealalata jumatate ii apartine).
Cota succesorala a copilului defunctului (unchiul) este de 3/4 (din jumatatea de apartament a defunctului).

Un certificat de mostenitor (fara alte discutii) ar reflecta acesta stare.

Si atunci, bunica are 5/8 din intregul ap. (jumatatea ei + o patrime din jumatatea defuncului) Si unchiul are 3/8. din ap.

Cum ajungem la egalitate?
Spre pilda (repet, nu exista doar o singura solutie), bunica ar putea sa instraineze , chiar prin acelasi act , cota ei de 5/8 in mod neegal celor 2 copii ai sai (1/8 pentru unchiul si 4/8 pentru tata).

Rezultat 4/8 (3/8+1/8) unchiul versus 4/8 tata. Egalitate.

Cunoscatorii or sa-mi spuna ca in aceasta varianta s-ar incalca un pic rezerva. Depinde. Poate ca bunica o mai avea si vreun pat (bun mobil) nu numai o casa. Sau oricum, cheltuielile pentru restabilirea "inegalitatii" sunt asa de mari incat unchiul mai mult ar pierde decat ar recastiga ceva.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
romascanu, moderator
ambii , atat tatal dv.cat si unchiul sunt copiii bunicii.Daca ea este proprietara unica asupra imobilului, ambii o vor mosteni in cota de 1/2 , avand drepturi egale.
Daca nu exista testament atunci< tatal dumneavoastra nu are nici o cota parte la momentul actual> dupa spusele dumneavoastra. Momentan bunica are 75% si unchiul 25%. Dupa decesul bunicii cota de 75% se va impartii intre frati (tata si unchiul) adica 37,5% fiecare, la care unchiul mai adauga si cele 25% de pe urma bunicului adica unchiul va avea 62,5% si tatal dumneavoastra va avea 37,5% din imobil.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
Claudiu Leanca, utilizator

Alte discuții în legătură

Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire DrThrax2010 DrThrax2010 am si eu o intrebare legata de o mostenire, bunica mea are mostenire un teren de 4166, care ea a avut 2 copii adica tata si unchiu, care ei au murit inaintea ... (vezi toată discuția)