Sunt mamica unui baietel de 1 an si doua luni, beneficiez de la 1 ian 2008 de o indemnizatie de 600 lei. De la 1 ian 2009 pot sa optez pentru o indemnizatie de 85%? Si daca da ce anume venituri se iau in calcul? Venturile realizate la servici pana la nasterea copilului sau indemnizatia de 600 lei pe care am primit-o de la 1 ian 2008? mentionez ca am fost salariata 14 ani cu carte de munca pana la nasterea copilului.
multumesc pentru raspuns. As dori sa mai intreb ceva: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel national pe 2007-2010 obliga angajatorul sa-ti plateasca la nastere un salariu mediu pe unitate ( art.51,lit.c ), dar eu nu am primit absolut nimic. Intrebarea mea este daca eu am nascut in august 2007 pot sa mai fac acum cerere sa beneficiez de acesti bani? Nu as mai cere nimic dar avand in vedere ca sunt suparata ca am fost bataia de joc al patronilor , ca am terminat cu greu o facultate, muncesc din 1999, am trecut de la un salariu mai mare la un salariu mic pentru a putea profesa meseria aleasa si nu ca ma laud dar cand stii ca muncesti si nu esti apreciat te cam superi.Noroc de legea data in 2007 am primit si noi salar mai mare ca avem studii superioare si pentru faptul ca sunt adepta veniturilor mari in cartea de munca si nu la negru pentru ca oferte la negru primesti de la patron la greu.Am povestit toata povestea pentru ca nu cred ca este corect sa fim bataia de joc al patronilor iar daca as fi avut salar mai mare mi-ar fi convenit ideea cu 85 % dar asa daca imi calculez acum realizez ca primesc cu 85% aproape tot 600lei ceea ce mi se pare foarte putin avand in vedere ca voi naste al doilea copil (pentru ca mi l-am dorit de o varsta apropiata cu celalalt ca si eu am crescut intr-o familie cu patru copii; binenteles ca nu voi face patru, raman la doi) si voi ramane la 600lei pentru cine stie inca cat timp iar salarul minim pe economie a crescut deja in perioada de cand stau acasa de doua ori. Eu am ramas cu contractul suspendat la 840 brut pe cand acum este 1080. ESTE CORECT? cum sa traim si sa crestem asa cum ar fi de cuviinta doi copii; platim la stat asigurari si impozite si el ce face "zapaceste legi"- sa nu mai zincem ca vin alti si altii fiecare cu alte idei iar noi suntem precum cobaii intr-un laborator stiintific.As avea poate multe altele de spus dar deja am scris prea mult si poate va plictisesc.Cu respect pentru cei de pe forum care raspund la intrebari Ana Maria Magdici din Piatra Neamt.
as vrea sa va mai rog sa imi explicati daca se poate ce anume a vrut sa spuna doamna ministru prin urmatoarea fraza „Mamele care au castigat lunar in acest an 600 lei vor primi tot atatia bani in urma intrarii in vigoare a legii intrate in Parlament, pentru ca venitul inregistrat de ele in ultimul an nu permite majorarea indemnizatiei, a explicat Campeanu. Potrivit noului act normativ, posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 lei.” pai daca se iau veniturile impozabile indemnizatia nu este impozabila si atunci cum ramane vom putea opta pentru 85% din salariu pe care l-am avut inainte de a intra in CIC sau nu. Va intreb deoarece eu am avut venituri inainte de aproape 20 milioane pe luna
Buna ziua. Sunt mamica unui baietel de 1 an si 5 luni si sunt in concediu de crestere a copilului. Din cate am citit pe forum ,am inteles ca voi beneficia si eu de indemnizatia de 85%, insa am o nelamurire. Trebuie sa mai iau adeverinta de la locul de munca sau sa mai completez alte acte?
@anamariamagdici
Puteti face cerere de acordarea unui salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Cererea se poate face in termenul de prescriptie de 3 ani de zile.
Efectul principal al suspendării c.i.m. indiferent de motivul pentru care a intervenit, îl constituie oprirea temporară a prestării muncii şi a plăţii salariului cu menţinerea însă a contractului individual de muncă. Prin urmare, la reluarea activitatii angajatorul va fi obligat sa va majoreze salariul.
@Alina_Mihaela
O sa va fie necesara p adeverinta cu salariile realizate pe ultimele 12 luni. Pana la aparitia noilor norme de aplicare a legii nu se poate spune concret despre ce venituri este vorba .... brute sau nete :(
Pai legea spune clar ca si cei care se aflau in crestere copil la data intrarii in vigoare a acestei legi vor beneficia de 85%-optional. Esti un caz fericit si chiar ma bucur pentru tine pe cand eu mi-am calculat din ultimele venituri Brute si subliniez Brute pentru ca imi ies putin peste 600 ron deoarece inca am prins sase luni din 2006(eu am nascut in august 2007) cu un salariu de mizerie pentru ca ma repet din celalalt mesaj am fost platita in batjocura :(( abia in 2007 a crescut ca ia obligat legea ca de altfel nu se stie cat o mai tineam asa.Am o decizie destul de grea de luat si anume sa optez pentru 85% sa iau putini bani peste sau sa astept si sa sper ca vor creste indemnizatia deoarece voi trece dintr-un concediu in altul si va trebui sa cresc doi copii si sa ma intretin si eu cu 600+200+40 adica 840ron/luna.
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)