avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retregerile salariale nejustificate in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retregerile salariale nejustificate in timpul preavizului

Buna,
Am si eu o problema si vreau cateva sfaturi despre cum ar fi corect sa procedez in situatia pe care urmeaza sa o relatez.
Sunt angajata la o companie din data de 07.03.2011, in data de 01.02.2012 mi-am depus cererea de demisie deoarece in ultimele 3 luni mi-a fost gresit salariul, eu primind mai putin bani decat ne-am inteles.Lucrul acesta s-a intamplat deoarece s-a schimbat conducerea si odata cu asta s-au schimbat si comisioanele angajatilor.Problema este ca noua conducere s-a schimbat in 06.12.2011 insa regulile de comisionare le-au aplicat si pe luna noiembrie, retroactiv.Eu am anuntat conducerea printr-un e-mail de aceasta nelegalitate si mi-au cerut sa demonstrez ca target-ul si comisioanele comunicate de Managerul din inainte sunt valabile si aprobate de conducere.Pe langa acest lucru, au verificat remuneratia primita de mine in lunile anterioare si mi-au retras o suma de bani din salariu fara nicio motivatie legala.
Eu am inteles ca trebuie sa demonstrez ca ei mi-au gresit comisioanele, insa ei nu trebuie sa faca la fel cand retin orice suma de bani din salariu?
Vreau sa fac o sesizare la ITM, insa nu stiu exact procedura legala in acest caz si daca am sanse de succes.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 14 Februarie 2012
Faceti sesizarea la ITM , dar nu cred ca o sa va ajute prea mult ..intrucat ITM-ul nu are atributii in a calcula si verifica modul de stabilire a salariilor , a comisioanelor din vanzari etc... acesta este un atribut exclusiv al unor specialisti in domeniul financiar - contabil.

De asemenea, puteti promova o actiune in instanta pentru a va refupera diferenta de salariu ... in acest sens, instanta poate dispune efectuarea unei expertize contabile fie din oficiu, fie la cererea partilor.
Va multumesc pentru raspuns.
Eu vreau sa fac sesizare nu pentru ca nu mi-au dat comisioanele, ci pentru ca mi-au retras o suma de bani din salariu.Adica solicitarea s-a intors impotrva mea.Este legal sa se retraga bani din salariu fara sa faca o justificare sau fara sa aiba un act care sa dovedeasca ca nu este un abuz la adresa mea pentru ca mi-am dat demisia si se gandesc ca nu mai am ce sa fac.....
Fac sesizarea pentru ca vreau sa fie verificati si sper ca asa o sa fie mai corecti cu angajatii pe viitor.
In situatia aceasta mai sunt si alti colegi insa ei depind de job si de aceea nu pot sa faca prea multe...
Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....

Drepturile salariale se pot obtine intr-un termen de 3 ani de zile de la data de cand trebuia sa vi le plateasca , chiar daca ati incetat raportul de munca ....
Am inteles.
Maine fac sesizare scrisa catre conducere pentru restituirea sumei retinuta din salariu si cer sa fie inregistrata, daca in termen de 3 zile nu imi sunt restituiti banii, merg cu sesizarea la ITM...
Aceasta este procedura?
Sesizarea catre ITM nu este conditionata de indeplinirea unui anumit termen sau de a unei proceduri speciale ... concomitent cu sesizarea angajatorului, puteti depune si sesizarea la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri din salariu la negru mnd mnd Buna ziua, Va rog mult, am nevoie de o parere avizata si nu numai pentru sti ce sa fac in situatia mea, aceea in care mi se opresc bani din salariu zic eu ... (vezi toată discuția)
Probleme serioase cu angajatorul Catalin P Catalin P Va salut, Ma numesc Catalin si sunt angajat la o firma tot din Ploiesti. Vreau sa va prezint mai multe abateri, si sa ma sfatuiti cum sa procedez. Iata ... (vezi toată discuția)
Franciza orange amalia_paun amalia_paun Buna ziua, Sunt angajata la o franciza orange de aproximativ 4 ani. In primii 2 ani toate bune si frumoase, in sensul ca termenii contractului de munca ... (vezi toată discuția)