avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... situatia soldurilor elemente de activ si pasiv
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

situatia soldurilor elemente de activ si pasiv

In situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv la rubrica ”Sume neachitate încă de membrii asociaţiei pentru cheltuielile aferente lunii precedente cu termen de
încasare în luna în care se face verificarea” nu știu ce sume să trec pentru situatia soldurilor la 30.06.2012.
În luna iunie incasez cote de intretinere aferente lunii mai iar cotele pe luna iunie le incasez după 20 iulie. Ce restante trec la aceasta rubrică? Trec lista de intretinere pe luna iunie pe care o calculez in iulie sau restantele la intretinerea pe luna mai pană la data de 30.06.2012?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:31, 22 August 2012
La 30.06.2012 aveti lista de plata corespunzatoare lunii mai 2012 si in derulare incasarea conform acestei liste.
Faceti situatia incasarilor pana la 30.0.2012 inclusiv si comparati cu lista de plata. Diferenta intre sumele de pe lista lunii mai, cea care este inca la afisier pe 30.06.2012, si incasari este soldul ce trebuie sa-l consemnati in activ la rubrica de care intrebati.
Buna seara,
am si eu o intrebare: Unde gresesc? deoarece activul este mai mare decat pasivul.
In sold casa este cuprins si fondul de reparatii, si alte sume? Chiar nu imi dau seama unde as putea sa gresesc. Tin sa precizez ca eu ma ocup de asociatia aceasta de la 01.03.2012, deoarece s-au constatat nereguli eu am plecat ca si sold la 01.03.2012 banii care i-am avut efectiv in mana. Acolo este de fapt greseala? Va rog sa ma ajutati. Multumesc
Daca activul este mai mare decat pasivul, poate ca ati gresit si-ati scris o valoare in activ mai mare sau una in pasiv mai mica decat realitatea.
La pozitia "sold casa" se scrie exact suma care este in casierie si respectiv in registrul de casa la sfarsitul lunii (soldul casa la 30 iunie, de exemplu). Acest sold nu reprezinta un fond anume, o intretinere, o incasare din chirie s.a.m.d., ci pur si simplu suma de bani existenta in casa (indiferent de provenienta banilor).
Fondul de reparatii ca si celelalte fonduri constituite (rulment, special, penalizari..) se gaseste in pasiv, distinct, separat.
Daca la 10.03.2012 ati avut "efectiv in mana" suma de 159 lei, de exemplu, in registrul de casa trebuia sa aveti, sa consemnati acesata suma ca si sold initial si-atuinci era corect din acest punct de vedere. Dar asta nu inseamna ca inainte de aceasta data a fost totul corect. Si acest lucru se putea obsrva daca la data de 28 februarie intocmeati situatia soldurilor.
Daca si atunci ati avut diferenta intre activ si pasiv, inseamna ca s-au facut greseli inainte de aceasta data.


In ACTIV trebuie sa aveti:

- sumele ramase neincasate de pe listele de intretinere acum afisate (cote de intretinere si restante;
- facturi primite de la furnizori si prestatori de servicii pe care urmeaza sa le repartizati pe listele viitoare....si in general orice cheltuieli facute acum si care vor urma sa fie repartizate pe liste;
- soldul din registrul de casa;
- soldul din banca;

In PASIV trebuie sa aveti:
- soldul fondului de rulment;
- soldul fondului de reparatii;
- soldul altor fonduri (daca aveti asa ceva)
- facturi neachitate inca la furnizori in care sunt incluse atat facturile deja repartizate pe liste, cat si facturile care urmeaza sa fie repartizate pe liste urmatoare;
- salarii neachitate inca.

Va sugerez sa vizitati blogul meu si veti vedea la "Situatia financiara" un exemplu de balanta A-P si tot acolo puteti vedea si ce reprezinta sumele respective. Poate va inspirati de-acolo. Adresa blogului este in profilul meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatia soldurilor marida marida În situatia soldurilor la data de 30 iunie nu stiu ce trebuie sa trec la rubricile 1.”Actele de plată pe luna în curs, nerepartizate pe membrii ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)