avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balanta activ-pasiv asociatii proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balanta activ-pasiv asociatii proprietari

Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept cheltuieli pe lista de Ianuarie. In acest fel s-a ajuns la situatia ca In lista de intretinere afisata pentru luna fabruarie sa fie prinsa factura pe luna februarie neachitata. Toate celelalte facturi din lista de intretinere fabruarie sunt pentru luna ianuarie si sunt platite, in februarie, pana la sfarsitul lunii.

Daca m-a inteles cineva, va rog, cum rezolv capitolul Activ-Plati din balanta.Unde prind cele facturi radet ianuarie si februarie in balanta.
Cu multe multumiri,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:08, 2 Noiembrie 2013
Va raspund la intrebarea din finalul postarii unde spuneti
"Daca m-a inteles cineva..."
Este greu de inteles ce spuneti. Dar situatia soldurilor de activ si pasiv se face lunar si numai pe baza de documente. Asa ca la sfarsitul fiecarei luni preluati in aceasta situatie soldurile existente la acea data indiferent la ce perioada se refera.
Facturile de la furnizori le inregistrati intr-un document cu situatia "furnizori". Aici aveti un sold care este format din sumele neachitate inca.
Acest sold se trece in pasiv la "sold furnizori".
In activ, daca aceste facturi au fost repartizate pe lista de plata, valoarea lor este cuprinsa alaturi de celelalte sume in "restante intretinere" sau "sume neachitate" sau "intretinere curenta", dupa cum le-ati "botezat".
Daca nu au fost repartizate pe lista de palta se trec totusi in activ (pastrand echilibrul cu pasivul unde le-ati trecut) dar la pozitia " sume nerepartizate".
Domnule Adrian, multumesc pentru raspuns,incerc sa fiu mai concisa,
1- am inteles cu pasiv furnizori unde se trec facurile repartizate si neachitate
2- unde intra in balanta factura repartizata pe luna precedenta, si achitata in luna curenta, la care fac balanta la sfarsit. Suma ei am inregistrat-o in registrul de casa la platile efective din luna curenta.
3. De asemenea dobanzile la depozitele banca este corect sa fie trecute in pasiv, deoarece ele normal erau repartizate oamenilor?
Va rog sa ma scuzati pentru insistenta, dar cel mai neclar imi este cu punctul 2.

Daca mai aveti un sfat, m-ati ajuta foarte mult, deoarece sunt sigura de corectitudinea inregistrarile tuturor cheltuielilor, platilor etc din registrul de casa ,
Multumesc mult
1). Da
2). Facturile repartizate pe liste si achitate furnizorilor ies din balanta, adica nu mai aveti grija lor.
3. Dobanzile la depozitele bancare se vad in Activ la sold in banca si in Pasiv se adauga la F. reparatii, echibrand balanta.

In Pasiv:
- fond rulment (inclusiv restantele - sume repartizate pe liste si neincasate inca de la proprietari)
- fond de reparatii (inclusiv restantele - sume repartizate pe liste si neincasate inca de la proprietari)
- fond de penalizari (inclusiv restantele - sume repartizate pe liste si neincasate inca de la proprietari)
- facturi repartizate pe liste sau primite de la furnizori sau prestatori si nerepartizate inca pe liste, dar neachitate furnizorilor sau prestatorilor.
- salarii repartizate pe liste, dar neachitate salariatilor.

Activ
- sold in casa
- sold in banca (depuneri si dobanzi din care se scad comisioanele)
- restante ale locatarilor
- lista curenta neachitata inca
- facturi de la furnizori si prestatori care urmeaza a fi repartizate pe liste.

* Dobanzile bancare nu se dau locatarilor, ci se adauga la F. reparatii.

Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
elga50, moderator
@pante,
2- unde intra in balanta factura repartizata pe luna precedenta, si achitata in luna curenta, la care fac balanta la sfarsit. Suma ei am inregistrat-o in registrul de casa la platile efective din luna curenta.

Concret factura este aferenta lunii februarie si a ajuns la asociatie in ultimele zile ale lunii februarie sau primele zile ale lui martie. Valoarea acestei facturi o repartizati pe lista de plata aferenta lunii februarie pe care-o afisati pe 16 martie, de exemplu. Factura o achitati furnizorului pe 25 martie.
Faceti, in cursul lunii martie situatia soldurilor de activ si pasiv pentru luna februarie. Aceasta factura figureaza in pasiv la furnizori (nu este achitata la sfarsitul lunii februarie, dar este aferenta lunii februarie). Nu are nici o legatura cu registrul de casa. Valoarea ei apare in registrul de casa sau banca in luna martie. Acum faceti situatia pentru februarie. In aprilie o sa faceti situatia soldurilor pentru martie cand va apare si aceasta factura platita catre fiurnizor.
3. De asemenea dobanzile la depozitele banca este corect sa fie trecute in pasiv, deoarece ele normal erau repartizate oamenilor?

Dobanzile bancare apar in extrasul de cont la data cand sunt calculate de banca si sunt continute in soldul existent la sfarsitul lunii, ca venituri ale asociatiei din dobanzi si chiar sunt si impozitate in acelasi moment de banca prin retinere la sursa.
Asadar preluati din extrasul de cont din ultima zi de la banca soldul existent si-l treceti in activ asa cum este (cu tot cu dobanzi incluse jn acest sold). Remarcati ca postul respectiv din activ se numeste foarte clar "sold banca" fara a face vreo referire din ce se compune acest sold. Deci simplu si clar, doar sold! In acelasi timp in pasiv adunati dobanda neta din aceasta luna, asa cum apare in extrasul de cont (dupa scaderea impozitului retinut de banca) la "alte fonduri". In acest post puteti inregistra dobanzi, sponsorizari, diferente favorabile din rotunjiri, alte venituri intamplatoare... Din cand in cand (noi facem cam la 6 luni aceasta operatiune) repartizati aceste sume proprietarilor dupa suprafata utila sau cota indiviza adaugand sumele rezultate la fondul de reparatii al fiecaruia. Facem aceasta repartizare dupa ce se aduna sume mai mari pentru ca ar fi munca multa sa repatizam, de exemplu 45,46 lei dobanda in luna februarie. Adica 45,46 : 10540 metri patrati ar insemna 0,00431 lei/m.p. Adica unui apartament de 70 m.p i-ar reveni 0,30 lei. De aceea repartizam la inetrvale mai mari, ca sa avem ce repartiza.

Revin cu o precizare: in pasiv la "fond reparatii" se trece numai ceea ce exista efectiv in asociatie, banii din fondul de reparatii al fiecarui proprietar si nu restantele la reparatii. Cum reparatiile se fac, se scad din fondul de reparatii este loogic ca cel care are restanta la reparatii sa nu aiba fond de reparatii. Asadar restantele la reparatii se aduna si se consemneaza in activ separat sau la un loc cu nalte restane. Aceste restante la reparatii sunt sume pe care asiociatia trebuie sa le incaseze, sunt o parte din "averea" asociatiei ca si soldul casa sau banca. Aceste restante din activ pot avea in pasiv corespondentul in facturi neachitate la furnizori, alti creditori, fond reparatii (bani incasati de la alti proprietari decat restantierii), alte fonduri sau chiar fond rulment.
@adriantot
Ma refer numai la restantele la fondul de reparatii despre care spuneti ca nu se trec in pasiv.
Pai cum sa nu se treaca? Aceste restante au un corespondent in restantele neplatite de proprietar la acest fond.
Daca proprietarul a avut in liste de platit 200 lei la F. rep si nu l-a platit, pai restanta lui este alcatuita din restante la cote, restante la F.rulment (daca e cazul) si tot felul de restante. Pai si atunci, aceasta parte din restantele omului din care suma de 200 este neplatita la F. rep....nu trebuie aratata carei categorii ii corespunde in Pasiv?

Chestiunea cu reparatiile facute din fondul de reparatii, asta e alta poveste. Se scade din Activ (soldul din casa) si se plateste lucrarea, iar din Pasiv se scade din soldul F. reparatii existent. Ca pe urma se repartizeaza in F. reparatii fiecarui proprietar cata cota-parte i s-a scazut este alta problema.

Pe de alta parte, balanta poate fi facuta in orice moment al lunii sau al zilei sau al anului. Daca eu trebuie sa predau gestiunea pe data de 15 ale lunii viitoare, ca atunci e momentul demisiei mele, pai la predare eu ii fac balanta la acel moment, nu astept sa se termine luna.
In fond balanta arata oricui vrea sa vada cat de sanatoasa este situatia financiara a unei asociatii, in absolut orice moment s-ar face.
Pentru orice categorie din Activ si Pasiv am acte si bani, pe care le pun fata in fata si trebuie sa-mi dea o egalitate perfecta.
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Situatia soldurilor elemente de activ si pasiv marida marida In situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv la rubrica ”Sume neachitate încă de membrii asociaţiei pentru cheltuielile aferente lunii ... (vezi toată discuția)