avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna ziua
as avea si eu o intrebare,daca se poate...
cum pot divorta, si daca pot divorta inclusiv in R.Moldova, daca am un copil minor, si eu sunt cetatean moldovean, iar sotul e roman.
Trebuie sa-mi caut un avocat banuiesc, fiindca am copilul mic, iar sotul nu vrea sa renunte la el...
Specific, ca acum ma aflu in Romania.
Ce drepturi am eu aici, avand doar carte de rezident.
P.S. Eu cu sotul avem pur si simplu o incopatibilitate de caractere... si in rest, sunt multe de spus in cuvinte putine.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: valentinabitca , utilizator 17:49, 15 Februarie 2012
Conform dreptului international al familiei divortul se depune la ultimul domiciliu comun al sotilor, deci trebuie depus in România.

Dvs. aveti dreptul de a depune cererea de divort la judecatoria din raza teritoriala a domiciliului. Va veti pastra cartea de resedinta in Romania inclusiv dupa divort, deoarece fiul dvs. este cetatean roman si veti exercita autoritatea parinteasca in comun cu sotul si veti avea de asemenea obligatie de intretinere a minorului (cu domiciliul la dvs. sau la tata dupa cum stabileste instanta)
In cadrul procesului se va efectua si o ancheta psihosociala pentru ca instanta sa decida la cine va ramane copilul.
Va trebui sa demonstrati ca aveti posibilitati materiale (inclusiv o locuinta) pentru a intretine copilul, daca doriti sa se stabileasca domiciliul minorului la dvs.
Locuinta se poate afla in Romania sau in Republica Moldova si poate sa fie detinuta cu orice titlu (proprietate, inchiriata).
Evident, poate fi si locuinta parintilor dvs., daca acestia isi dau acceptul sa locuiti cu ei.
Se poate dispune o astfel de ancheta chiar si in Republica Moldova in acest sens.


multumesc de raspuns
eu am unde locui in R.Moldova, deoarece casa parintilor mei imi revine mie ca mostenire.
Aici in Romania, stam 4 persoane in doua camere efectiv.Eu, sotul, fiiica lui de 9 ani, care a rams in custodia lui dupa divortul cu fosta sotie, si fiica mea de 6 luni.Va imaginati ca este f. greu.Dar am crezut ca niste eforturi vom depasi momentul si in maxim un an doi vom merge si ne vom stabili la parintii mei in R.Moldova.
Dar..Domnule nu se poate, este un om dificil, si abia acum imi dau seama...
Ce sa fac cand sunt amenintata verbal si chiar corporal? Sa implic aici politia sau mai bine sa plec cand pot in Moldova sa nu ma mai intorc cu fiica mea?...
Ce sa fac eu, daca el nu-mi da divortul? (asa ce-l putin mi-a zis)
Ma ameninta ca capilul va ramane la el cum a ramas de la prima lui sotie, iar eu am sa-i platesc pensie alimentara, ce pot sa fac eu, ca mi-i frica de asta?
e greu sa fii strain printre straini...

Am uitat, fata mea are si certificat de nastere si ramanesc si moldovenesc, si pasaport romanesc, ca am fost de doua ori in vizita in Moldova.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin divort imi poate lua copilul? Efrosenia Efrosenia Buna ziua! Am nevoie atat de mult de ajutorul dumneavoastra. Sunt din Republica Moldova, casatorita in Romania cu un cetatean roman de un an. Impreuna avem o ... (vezi toată discuția)
Mama(cetatean strain)cer custodia copilului(cetatean roman) Karishka Karishka :help:Sunt cetatean al Republicii Moldova>Am un copil de 2 ani si 4 luni.Am aflat de curand ca sotul are o relatie extraconjugala de 1 an de zile si vrea ... (vezi toată discuția)
Divort + drepturi copil cu cetatean strain alexandru22 alexandru22 Salut! Am si eu o intrebare. M-am casatorit vara trecuta cu un cetatean moldovean. Intre timp ea a ramas insarcinata si a nascut, dar noi am avut niste ... (vezi toată discuția)