avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Mai pot da in judecata institutia?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Mai pot da in judecata institutia?

Buna ziua!
In 20 septembrie 2010 am primit preaviz, ca urmare a reorganizarii institutiei, adica s-au unit doua institutii si automat s-au redus si posturi. La acea data eram referent de specialitate III cu atributii de secretariat, casierie, gestiune, arhiva (deoarece eram 6 salariati cu tot cu director). Mentionez ca in noul statul de functii venit de la minister au venit 2 functii cu referent de specialitate III. Aceste doua functii au fost ocupate de 2 persoane de la cealalta institutie, persoane care nu avusesera aceasta functie inainte, una dintre ele era pe functie de casier, iar cealalta pe functie de functionar. In perioada de preaviz mi s-a propus sa accept postul de secretar-dactilograf ,pe perioada determinata, post care apartine unei persoane care se afla in concediu de ingrijire copil. Persoana ar urma sa revina la serviciu pe data de 09 martie 2012. Intrebarea mea este daca as putea sa contestez in instanta postul meu de referent de specialitate III, daca nu este prea tarziu, (mentionez ca abia acum am intrat in posesia unui stat de plata de la cealalta institutie) si care ar fi pasii. Mai mentionez ca nu s-a organizat concurs, a fost doar pe ochi frumosi cred....
Multumesc din suflet


Cel mai recent răspuns: ContSters233010 , utilizator 11:36, 1 Martie 2012
esti putin neclar, dar sper ca am inteles. la comasarea a 2 institutii publice au avut loc defiintari de posturi, printre care si postul tau. nu ti s-a pus altul similar la dispozitie pentru ca, din ce ti s-a dat de inteles, nu aveau. ulterior ai aflat ca de fapt institutia cea noua avea de fapt 2 posturi de tipul celui desfiintat in cazul tau. in acest sens, era simplu(pentru a -ti explica) daca erai functionar public, insa ceva (precum atributiile) imi spune ca nu erai functionar public. nu? pentru ca posturile de referenti de specialitate nu pot fi posturi cu studii medii, in cazul functiilor publice, ci numai in cazul celor contractuale. din pacate, nu pot sa ma pronunt in cazul personalului contractual, insa ar fi indicat sa te adresezi sub forma unei petitii Inspectiei Muncii.
referent de specialitate este functie publica nu contractuala.........
referentul de specialitate ca functie publica este o functie de clasa II - studii superioare de scurta durata. chiar si asa, atributiile de secretariat, casierie, gestiune, arhiva nu sunt atributii cu prerogative de putere publica, deci este o functie de natura contractuala.
totodata, referitor la procesul de reorganizare, trebuie inteles ca reorganizarea unui institutii presupune desfiintarea vechilor posturi/functii si compartimente, si infiintarea altor posturi/functii si compartimente noi, precum si numirea personalului in noile functii. astfel ca, nu are importanta cum arata statul de functii anterior reorganizarii.
daca era functionar public, doamna aida, i se aplicau prevederile Legii nr.188, prin care institutia trebuia sa ii puna la dispozitie posturile vacante corespunzatoare, daca existau. daca se identificau mai multi functionari care indeplineau conditiile de ocupare ale postului identificat, atunci se organiza examen.
daca nu avea, institutia se adresa ANFP pentru a identifica aceasta, functii publice vacante corespunzatoare. abia atunci cand ANFP nu identifica posturi corepsunzatoare pentru persoana in speta, aceasta era eliberata la finalul perioadei de preaviz.

eu am dedus ca doamnei de mai sus i s-a pus la dispozitie un post in perioada de preaviz, pe care l-a acceptat.astfel ca, acum, este prea tarziu sa mai conteste ceva. mai ales ca acceptat postul atunci cand i s-a pus la dispozitie, altfel era eliberata de atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizare ContSters193656 ContSters193656 Buna! Ma aflu intr-o situatie deosebita si as dori sa va cer ajutorul! Lucrez intr-o institutie publica, functionar public in urma reorganizarii s-au ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de postul pe care il ocup sau pe care il voi ocupa tavy tavy poate cineva s-a lovit de o asemenea situatie.Lucrez intr-o institutie publica.Am fost cu studii medii timp de 20 de ani,am urmat o facultate de 6 ani,sunt ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post functionar public AFANFANA AFANFANA Pe data de 28.02.2011 primesc o dispozitie a primarului de incetare a activitati incepand cu data de 01.04.2011 pe motiv de desfiintare a postului de operator ... (vezi toată discuția)