avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere la neplatitor de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere la neplatitor de TVA

Cum se face o ajustare de TVA (monografie) la o firma magazin cu amanuntul pentru trecere la neplatitor de TVA? Daca preturile raman neschimbate si/sau daca preturile scad. As vrea un raspuns in cele 2 variante. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 18:09, 25 Februarie 2014
Daca preturile raman neschimbate atunci TVA neexigibil se adauga adaosului comercial:

4428 = 378 cu valoarea TVA neexigibila aferenta stocului.

Daca preturile scad cu valoarea TVA (e presupunerea mea legata de context pentru ca nu ati specificat cu cat scade pretul) atunci se face:

4428 = 371 cu valoarea TVA neexigibila aferenta stocului.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Iulian MANEA, Contabil
un sfat daca aveti pentru cum ar fi mai usor sa trec peste situatia:

Am fost neplatitor de tva, am trecut la platitor, evident am avut in momentul trecerii ceva tva de recuperat(la valoarea stocului-nu am facut cerere de rambursare)
O perioada nu am avut tva de plata,aceasta deducandu-se din soldul de recuperat.
Acum furnizorul a schimbat politica: a trecut de la facturi pentru marfa la avize( un fel de regim de consignatie),emitand factura pentru bunurile livrate pe aviz doar in momentul vanzarii lor de catre mine(si declararii acestora catre furnizor evident)
Deci ce am avut pe factura, furnizorul mi-a emis factura de retur si refacturare pe aviz.
Intre timp criza a dus la vanzari din ce in ce mai mici.
In prezent , dupa calcule, o sa am tva de plata(trimestrial)

Daca as dori sa inchid firma, cum as putea sa fac sa imi fie mai usor, ca am inteles ca trebuie sa platesc tva la stocul de marfa( dupa toate facturile de retur)
Adika daca e criza, nu mai merge si dau faliment, evident ca nu am bani,in acelasi timp raman cu tva de plata la stat( si nu e o suma mica, dupa calcule estimate cam de vreo 15.000 lei)
Ce ar fi de facut?
Atunci cand ati devenit platitor de T.V.A. v-ati bucurat ca ati avut de dedus pentru stocul de la data aceea si cateva luni nu ati platit. Acum este reversul monedei si trebuie sa platiti cand lichidati stocul si nu mai faceti aprovizionari.

Sfatul meu este sa aplicati procedura de lichidare de stoc, puteti vinde si sub pretul de achizitie, scapati repede de marfa si veti avea mai putin de plata.
multumesc pentru raspuns, am insa doua adaugiri:
-stocul nu este platit la furnizor (doar o mica parte)
-din cate stiu trebuie declarata la primarie lichidarea de stoc,si tot ce declari trebuie sa fie achitat furnizorului cu cel putin 30 de zile inainte,etc.

Daca as vrea sa suspend activitatea ce conditii ar trebui indeplinite?
Va multumesc!
revin cu problema de mai sus: dupa ultimele calcule, mi-ar iesi de plata o suma rezonabila, insa daca trec la neplatitor de TVA, conform calculelor imi iese ceva de genul(teoretic-adica sumele sunt cu titlul de exemplu):
Sold 371=120000lei,sold 378=95000lei, asta dupa inregistrarea notelor-am trecut la neplatitor sa zicem.Ar insemna ca marfa are valoarea 25000lei si restul e adaos? Eu stiu ca am mers tot timpul cu adaos de 50%! Ar insemna ca am avut adaos de aprox.400%!!!
Ce nu e in regula?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota contabila achizitie marfa miutaradu miutaradu am aprovizionat la magazin marfa de la un furnizor fiind neplatitor de tva(gestionarul nu a observat) am facut nota contabila 371=401 371=378 dupa ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva NEG_DORI NEG_DORI va rog vreau sa stiu si eu care sunt inreg contabile la ajustare tva stoc de marfa comert cu amanuntul trecere de la platitor de tva la neplatitor .imi ... (vezi toată discuția)
Trecere neplatitor-platitor tva iclaudia19 iclaudia19 buna seara, care sunt inregistrarile contabile pentru evidentierea tva in momentul in care se face trecerea de la neplatitor la platitor tva...sold 371-27872.8 ... (vezi toată discuția)