Buna ziua, ma confrunt cu o mare problema, daca ma puteti ajuta va rog. Am un PFA care la toate achizitiile care le-a facut pe baza de factura a trecut persoana fizica si nu pfa-ul. Este ok daca le inregistrez ca si bonuri? A doua problema este ca nu are cont pe PFA ci pe persoana fizica... (bineinteles ca are si tranzactii care nu tin de pfa, iar plata facturilor le face din alt cont tot pe persoana fizica) pfffff. Cum ii evidentiez plata facturilor? Ii dau avans si ii fac decont???? #-o Ce fac cu dobanzile si comisioanele de pe extrasul de cont??? Pot sa ii inregistrez doar ce consider ca tine de pfa iar dobanzile si comisioanele sa nu le trec deloc??? #-o
Corect, este o scapare a legiuitorului relativ la nume dar restul este relativ bine reglementat. Si eu am trecut prin perioada PFA, dar am avut cont bancar pentru PFA si am urmarit ca pe orice factura de achizitie sau factura de iesire sa apara PFA cu codul fiscal.
Necunoasterea legii nu va fereste de sanctiuni si consider ca atunci cand ai o afacere sa incerci sa cunosti toate aspectele legale sau sa platesti pe cineva care sa le cunoasca.
"sau sa platesti pe cineva care sa le cunoasca."....asta e marfa rara,din pacate si ,asta,nu numai din vina lor...
avem marele noroc,ca,pe aceste forumuri sa intre si persoane care,intr-adevar,cunosc legea si putem intelege si noi,ceva din ea,de la daansii,dar ,pe piata,sunt si contabili amatori,cu acte in regula,ohooooo...destui....MARE ATENTIE!!!
pt ca ati spus ca ati trecut prin perioada PFA,va rog poate stiti si raspunsul la intrebarea:
va rog,daca eu nu emit facturi,ci doar bonuri fiscale,pt ca livrez doar populatiei,ce trec in Jurnalul de vanzari.la LIvrari?ZERO?
Dar la cifra de afaceri,care e definita ca fiind suma tuturor livrarilor (facturarilor)?
in jurnalul de vanzari treceti z-turile! Dar chiar nimeni nu imi poate raspunde cum sa fac sa fie aproape legal? Este cineva de acord cu varianta propusa de mine? Inreg facturile ca bonuri , pe platesc prinm casa sau ii dau avans si ii fac decont? Ce fac cu extrasul de cont?
1.Corect cu z-urile.
2.Bon de achizitie dupa cum a spus o colega (vezi mai sus).
3.Extras de cont: din pacate legea este clara nici-un comision, o solutie ar fi imprumut catre PFA si apoi retragere imprumut.
Contabilitate pfa
alina240
Am o nelamurire legata de registrul de incasari si plati.Am infiintat de curand PFA-ul si inca nu am avut incasari. Am in schimb cateva cheltuieli facute din ... (vezi toată discuția)