spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu operatorul local (asociatia a fost de acord cu aceasta). In momentul de fata asociatia solicita achitarea contributiei la asociatie cu toate ca nu presteaza efectiv nici un serviciu spatiului comercial respectiv. Doar solicita achitarea contributiei calculate ca suma fixa / mp (pentru locatari se calculeaza in alt mod). Este corect sa achitam aceste salarii administratorului asociatiei fara ca acesta sa faca nimic pentru spatiul respectiv?
Administrarea condominiului in care aveti o proprietate inseamna mai mult decat plata unei facturi la apa.
De intretinerea acelui condominiu se ocupa asociatia de proprietari si administratorul.
Dv., ca proprietar sau chirias in acel condominiu, trebuie sa achitati toate cheltuielile ce tin de aceasta administrare.
Daca se repara terasa, de acest lucru se ocupa administratia, iar dv. trebuie sa platiti cota care va revine din cheltuiala propriu-zisa, dar si cota pentru serviciul de administrare. A fost un singur exemplu, dar sunt diferite aspecte.
Pe ansamblu, dv. aveti o proprietate intr-un condominiu care este administrat si beneficiati de aceasta administrare, chiar daca nu vreti sau nu puteti sa -i vedeti efectele si asupra proprietatii dv.
Interventie moderator
Nici acum n-ati rezolvat problema, ca mai avem putin si faceti 2 ani de cand ati deschis discutia?! B-)
asociatia nu se ocupa cu nimic altceva decat intermediaza factura la apa. Doar atat! Mai mult in aceasta vara am avut aprobare de la primarie sa amenajez spatiul verde din fata spatiului, spatiu verde de care teoretic ar fi trebuit sa se ocupe toti proprietarii.
Problema initiala cu care am deschis topicul a fost rezolvata, respectiv operatorul de apa a cedat si a incheiat contracte individuale cu spatiile comerciale de la parterul blocului, dupa ce le-a creat bransamente individuale. Ar fi fost o situatie urata ca operatorul sa intrerupa apa pe intreaga coloana pentru neplata de catre locatari, cum se anunta in momentul de fata din cauza restantelor; si inclusiv afacerea sa-si suspende activitatea din lipsa de apa dar cu platile la zi!
De la asociatie nimeni nu a zis nimic in aceasta perioada, ca sa ma trezesc cu ei ca ma ameninta sa achit restante pe 2 ani, doar pentru contributiile la intretinerea asociatiei.
Credeti ca e normal sa platesc pentru un serviciu de care nu beneficiez in nici un fel?
Da, este normal sa va platiti datoria fata de asociatia in care aveti proprietatea sau va desfasurati activitatea, conform cu Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiei de proprietari si a HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii.
Bun, asociatia nu se ocupa cu nimic altceva decat intermediaza factura la apa
Asta in ceea ce va priveste sau asa in general nu face nimic? Cine are grija de spatiile comune, de subsol, de terasa, de fatada? Ziceti ca asociatia a fost constituita la amenintarile noului operator de apa... altfel nu se constituiau in as. proprietari? Si? care ar fi problema, constituire amiabila sau fortata-i tot un drac este pana la urma. Furnizorii de servicii si utilitati trebuie sa-si vanda „marfa” printr-un contract legal. In lipsa unei as. prop. (la imobilele mai mici (2-3 proprietari),furnizorul ar putea sa incheie un contract de furnizare cu unul dintre proprietari, care ar trebuie sa-si faca la randul sau o mica organizare, adica sa vada cat a consumat fiecare, dar sa vezi ca factura nu se inchide, sunt pierderi, unde sunt pierderi, sa umble ca zabaugul prin subsol, sa verifice instalatiile interioare ale proprietarilor - cu ce drept ba? o sa intrebe unul mai cu simtul proprietatii in glanda. Si uite-asa, probleme peste probleme, aratate de multe ori aici pe forum de asa-zise mici organizari la nivel de imobil / vila sau ce-o mai fi pe-acolo... Ei, cu totul altfel se pune problema la imobilele tip bloc si basca, cu spatii comerciale la parter. Nu vreti sa stiti cate probleme am eu cu asemenea patroni ai unor spatii comerciale de la parterul blocului, arondati as. proprietari! Domnulea, acestia parca-s frati, toti un simt si o gandire - sa „intepe” cat mai tare asociatia din care fac parte, sa consume apa, incalzire, ba si electricitate, dar fara sa plateasca. Daca este de reparat ceva la subsol, tre' sa-l repare asociatia, dar nu cumva sa-i bage si lui costuri ca " nu este de la mine", cu toate ca toate cele, le deverseaza prin subsolul comun. Nu ma faceti sa va povestesc ca nu mai terminam...
Am inteles ca totusi la dvs. situatia este alta, ca aveti contract separat pentru furnizarea de apa, insa va intreb, separat-separat, dar conducta care va alimenteaza este din acelasi bransament cu cel al asociatiei? Aveti canalizarea comuna sau tot separat? Subsolul este comun sau separat? Terasa superioara este comuna? Vedeti dvs., daca aveti macar o parte dintre cele enumerate in comun, atunci sunteti „la comun” cu as. proprietari.
Societatea dvs. este trecuta pe lista de plata a asociatiei? Si cam care ar fi pretentia lunara a asociatiei - pe lista de plata, desigur, ca sa stim totusi pen' ce discutam in definitiv?
Dupa cum am mentionat aceasta asociatie doar intermediaza plata facturii de apa. Asociatiile de proprietari sunt o gaselnita noua pentru orasul in care locuiesc care nu a adus nimic bun. Pana in anul 2011, nu existau asociatii de proprietari in oras, utilitatile (apa, gunoi, caldura) se achitau direct de catre fiecare proprietar la casieriile operatorului. In 2011, serviciu de apa a fost concesionat unui alt operator care a impus locatarilor in mod abuziv sa se constituie in asociatii de proprietari. In demersul acesta, operatorul a si inceput sa debranseze unele blocuri (pentru intimidare) intrucat nu aveau asociatie de locatari si nu voia sa incheie contracte individuale (efectiv sa sape in fata blocului si sa sigileze tevile de apa ce intrau in bloc). Unele blocuri (chiar scari) s-au asociat, altele nu au mai reusit intrucat au intervenit reprezentantii primariei, populatia ... si operatorul a cedat si a incheiat contracte individuale cu cei care nu aveau asociatie. Unele scari au asociatie ca cel in care functionez si eu, altele nu. In fapt din cele 10 scari a blocului unde functionez doar 3 sunt la asociatie, la restul se factureaza individual. Actualmente, foarte multi din locatarii care au asociatie (platesc mai mult) doresc in acest moment sa se dezasocieze si sa incheie contract individual; cum se poate face acest lucru?
Sa revin la intrebarile dvs. Spatiile de la subsol au fost deratizate de catre mine, pe cheltuiala mea (care sunt la parter), spatiul verde a fost amenajat chiar anul acesta de catre mine pe cheltuiala mea, fatada o zugravesc anual intrucat se murdareste tot pe cheltuiala mea. Nu am solicitat locatarilor nici un ban pentru toate aceste cheltuieli ce le fac periodic. Asociatia aceasta este infiintata (am inteles din aproape 2 ani); nu a venit niciodata la mine, ca acu sa vina sa-mi solicite contributii de intretinere pentru 2 ani, cu penalitatile aferente - ce ar acoperi doar functionarea lor. Daca sustineti ca ar trebui sa le platesc aceste contributii rog atunci sa-mi spuneti cum as putea sa-mi recuperez aceste sume cheltuite pentru comun (subsol, spatiu verde, fatada). Terasa de la ultimul etaj nu a fost reparata de mai multi ani; proprietarul apartamentului a solicitat sa contribuim la reparatia acestuia, lucru cu care sunt de acord; dar reparatia nu se face prin asociatie. Am aflat acu ca am fost trecut pe lista de plata a asociatiei care cica ar fi afisata la intrarea in scara, ... dar eu nici nu am acces la scara respectiva, intrucat au interfon si intrarea mea este pe partea opusa blocului ... Suma ce mi-o solicita este 0.25 lei/mp/luna, ceea ce anual inseamna cam un salariu pe an ...
PS. Tot pe acest site am inteles ca in unele cazuri proprietarii spatiilor din constructie sunt tratati ca terti in relatia cu asociatia de proprietari si nu ca membri;