avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil incepand din 01.03.2012 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil incepand din 01.03.2012 conform OUG nr. 111/2010 modificata

Buna ziua,
OU 111/8.12.2010 si Normele de aplicare ale acesteia s-au modificat prin H 57/30.01.2012.
Am parcurs textul legislativ (cam in diagonala, recunosc :">) si nu am prea inteles ce modificari se impun celor care vor avea nou-nascuti incepand cu 01.03.2012.
Ma puteti ajuta cu ceva detalii?
Daca ajuta cu ceva pot posta modificarile...

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 22 Februarie 2012
Nu este obligatoriu ca sotul sa intre in CCC daca nasterea copilului a avut loc anterior datei de 01.03.2012 ...

Daca nasterea are loc dupa aceasta data, inclusiv , atunci raspunsul este afirmativ ... in caz contrar durata CCC/indemnizatiei se va reduce cu o luna de zile.

Sotul dvs poate opta pentru intrarea in CCC in ultima luna inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului.
Multumesc, copilul se va naste dupa 01.03...si vom opta ca tatal sa intre in CCC in ultima luna din CCC 1 an, in acest caz eu mai pot beneficia de stimulentul de insertie?
Daca solicitati solicitati stimulentul de insertie cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, atunci tatal nu mai este obligat sa intre in CCC....

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011

Art. 4^1 (6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
.....



Ok, acum am inteles, citisem punctul 6, mentionat de dumneavoastra, dar m-a derutat formularea " solicita numai acordarea stimulentului sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte" :)

Imi puteti spune ce anume vrea sa spuna articolul de mai jos, in interpretarea dumneavoastra?
"CAPITOLUL IV: Stimulentul de inserţie
Art. 12
(4) În situaţia prevăzută la art. 4.1. alin. (1) şi (2), dacă solicitarea concediului de cel
puţin o lună se produce în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de
un an, stimulentul de inserţie se acordă începând cu împlinirea de către copil a vârstei
de un an persoanei îndreptăţite care a solicitat iniţial dreptul, dacă aceasta realizează
venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1)"

Multumesc mult inca o data si sper ca aceasta discutie sa fie folositoare si altor parinti.
1. Aduca daca tatal solicita CCC in ultima luna de CCC atunci el nu poate beneficia de stimulentul de insertie, beneficiar al acestuia va fi mama care a solicitat initial CCC.

2. Va redau si din Ordinul MMFPS1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie bethlen112 bethlen112 Buna seara, am urmatoarea situatie: mama a solicitat CCC de pana la un an si si-a reluat activitatea inainte sa implineasca copilul 11 luni, iar tatal nu a ... (vezi toată discuția)
Acordarea stimulentului de insertie ClaudiuGabriel ClaudiuGabriel Buna ziua, Am urmatoarea nelamurire: Copilul s-a nascut pe 14 iunie 2012, si sotia a intrat in concediu de ingrijirea copilului, optand pentru un an de ... (vezi toată discuția)
Dosar alocatie nou nascut +stimulent de insertie georgianaa georgianaa 1. In cat timp de la nasterea copilului trebuie depus dosarul pentru alocatie? 2. Daca optez pentru ccc de 1an, iar tatal isi ia luna obligatorie in ultima ... (vezi toată discuția)