avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC luat de tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC luat de tatal copilului

Buna ziua!va rog sa imi spuneti cum functioneaza noua lege in care este obligat tatal sa aiba 1 luna de concediu pt cresterea copilului.care este cuantumul indemnizatiei si daca mama beneficiaza in continuare de ccc.eu urmeaza sa nasc pana la sf lunii febr si am inteles ca legea intra in vigoare de la 1 martie.mentionez ca sotul este salariat iar eu somera!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:21, 23 Februarie 2012
De la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Concret, din concediul de un an, pe care mama sau tatal si-l poate lua pentru cresterea nou-nascutului, cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener


Romania pune astfel in aplicare o directiva europeana care spune ca si tatal, mai mult absent in viata celui mic, trebuie sa-i schimbe scutecele si sa-i faca piureuri de fructe din cand in cand.

n acest timp, mama va merge la munca si nu va mai primi in acea perioada indemnizatia de crestere a copilului, dar, in schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept, calculat dupa aceeasi regula: 75 % din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012.
Tatii care au deja bebelusii acasa par impacati cu ideea, dar nu se stie cum vor reactiona cei care se vor trezi intr-adevar singuri acasa, cu pruncul in brate.

Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei si, pana acum, putea fi luata ori de mama, ori de tata, dupa cum isi dorea fiecare cuplu in parte.


[ link extern ]



[Mesaj editat - va rog ca, pe viitor, sa precizati si sursa informatiilor pe care le copiati pe forum]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
deci doar pt bebelusii care se nasc dupa 1 martie!va multumesc!si sa zicem ca daca nasc dupa 1 martie eu fiind in somaj in luna in care tatal beneficiaza de concediu eu o sa imi reiau somajul?si nu mai e vb de 2 ani de ccc?
1. Este vorba tot de CCC pana la 2 ani.
2. In luna in care tatal va fi in CCC dvs. reluati somajul o luna de zile si apoi intrati iar in CCC pana la 2 ani.
Buna ziua, referitor la acelasi subiect care bulverseaza parintii in aceste zile....
Sotia va naste prin luna Mai a.c., ea va opta pentru un CCC de 2 ani. asadar ea va sta acasa doar 1 an si 11 luni completarea pana la 2 ani revenindu-mi mie ca tata in baza noii legi.
Practic ea va depune actele pentru determinarea indemnizatie CCC dar cu o luna inaintea momentului decis de mine ca tata pentru a intra eu de aceasta data in CCC va trebui sa depun si eu actele pentru intocmirea indemnizatiei mele de CCC?! In spiritul birocratic romanesc cred ca aceste venituri acordate tatilor nu vor crea o continuitate in acordarea indemnizatiei CCC, cu alte cuvinte va exista o ,,ruptura,, de vreo 2 luni fara niciun venit imediat dupa incetarea perioadei de o luna a CCC a tatalui si reluarea CCC de catre mama. Asta e Romania din pacate, preferam varianta de sedere a ambilor parinti in prima luna de viata a copilului nou nascut varianta abordata si de alte state europene unde democratia e cu vechime nu cum e la noi dar pe parinti nu i-a intrebat nimeni... in fine asta e o alta poveste!

Eu sunt PFA, veniturile mele pe an nu depasesc 8000 RON si deci nu sunt obligat sa platesc CAS. In cazul acesta as mai putea beneficia de luna obligatorie de CCC si cum se procedeaza practic in cazul tatilor ce sunt PFA?

Va multumesc anticipat si va felicit pentru rabdarea si priceperea cu care ati fost inzestrati pentru a raspunde tuturor pe forumul avocatnet.ro.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
a21alex, utilizator
1. - Pentru a nu avea acea "ruptura" de care pomeniti Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun ca "solicitarea CCC se face pe baza de cerere si documente doveditoare cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu".
- Asadar pregatiti dosarul din timp si cu 2-3 luni inainte de a intra in CCC depuneti actele la Primarie.

2. Puteti sa intrati dvs. in CCC in prima luna si apoi mama in celelalte luni, pana implineste copilul 2 ani.

3. - Pentru ca obtineti venituri din activitatea de PFA veti solicita Administratiei fiscale o adeverinta privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a nãscut copilul precum şi copia deciziei de impunere.
- Mergeti la Fisc, spuneti pentru ce doriti adeverinta si ei stiu ce sa va dea.

Alte discuții în legătură

La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului? Elena_76 Elena_76 Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: In cazul nasterii unui copil cand mama beneficiaza de concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea celui de al doilea copil danpadure danpadure Mama e in CCC pentru coplilul nascut in oct.2010 In martie 2012 se va naste al 2-lea copil Am inteles ca daca vom prezenta la primatia ceritficatul de ... (vezi toată discuția)
Viitor tatic analici analici Buna ziua Sotia mea este insarcinata,dupa nastere ea doreste ca dupa trei luni sa revina la serviciu si sa preiau eu sarcina de a sta acasa cu copilul ... (vezi toată discuția)