avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC luat de tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC luat de tatal copilului

Buna ziua!va rog sa imi spuneti cum functioneaza noua lege in care este obligat tatal sa aiba 1 luna de concediu pt cresterea copilului.care este cuantumul indemnizatiei si daca mama beneficiaza in continuare de ccc.eu urmeaza sa nasc pana la sf lunii febr si am inteles ca legea intra in vigoare de la 1 martie.mentionez ca sotul este salariat iar eu somera!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:21, 23 Februarie 2012
1. Da cred ca daca depun actele cu vreo 3 luni inainte atunci probabil ,,in casa,, banii vor intra fara ,,intrerupere,,

2. Este posibil ca eu sa intru primul in CCC timp de 30 de zile iar mama sa fie dupa nastere in cele 42 de zile de postnatal obligatorii adica se poate suprapune CCC-ul tatalui cu concediul de maternitate(postanatal) al mamei?? Dupa cele 30 de zile ale mele de CCC, acest concediu s-ar intrerupe pana la epuizarea zilelor de post natal(42) ale mamei sau dupa caz restu` zilelor ramase din concediul de maternitate... dupa care de abia atunci va intra mama in CCC, este corect calculul?

3. In cazul in care as intra primul in CCC iar copilul se va naste pe la finele lunii mai sau inceputul lunii iunie, cand ar trebui sa merg la Fisc pentru adeverinta? Actele ar trebui in cazul acesta sa le depun inaintea nasterii copilului(data fixa de nastere pe care oricum nu avem cum sa o cunoastem cu exactitate) ori adeverinta ce imi va fi eliberata trebuie sa cuprinda legal veniturile pe ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului, caz in care nu voi putea depune actele decat dupa nastere sau exista si alta solutie?

Si suplimentar....
4. Iar eu in cele 30 de zile in care beneficiez de CCC va trebui sa-mi suspend activitatea si sa nu am nicio incasare sau factura eliberata, eventual in plus sa anunt registrul comertului incetarea activitatii pe perioada de 30 de zile?

Simt ca acest subiect este ,,obositor,, cel putin pentru mine dar avocatnet e singura sursa de incredere pentru a fii informat. Am incercat s aiau legatura azi si cu autoritatile competente... iar raspunsul lor e precum intr-un joc de ping-pong... Sunt trimis de la unii la altii, asta e o dovada inca odata in plus ca personalul bugetar e slab calificat, nu cunoaste legea si ca atare nu ajuta contribuabilii ba din contra, ii baga si mai rau in ceata.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
a21alex, utilizator
1. Indiferent de cine intra primul in CCC acest concediu nu se poate suprapune cu concediul postnatal.

2. Adeverinta de la Fisc o solicitati pentru cele 12 luni premergatoare nasterii copilului asa ca trebuie mai intai sa stiti data nasterii (adica sa asteptati sa se nasca copilul).

3. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului? Elena_76 Elena_76 Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: In cazul nasterii unui copil cand mama beneficiaza de concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea celui de al doilea copil danpadure danpadure Mama e in CCC pentru coplilul nascut in oct.2010 In martie 2012 se va naste al 2-lea copil Am inteles ca daca vom prezenta la primatia ceritficatul de ... (vezi toată discuția)
Viitor tatic analici analici Buna ziua Sotia mea este insarcinata,dupa nastere ea doreste ca dupa trei luni sa revina la serviciu si sa preiau eu sarcina de a sta acasa cu copilul ... (vezi toată discuția)