avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesorala

Buna ziua
Matusa mea a fost casatorita cu un domn care avea,din prima casatorie,doi copii. Sotul matusii a decedat in urma cu 3 ani,iar matusa nu a facut succesiunea. In urma cu 10 zile a decedat si matusa mea,dar mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile la care avea dreptul si m-a numit legatar universal.
Care este procentul care revine fiecaruia in urma dezbaterii succesorale?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:48, 20 Februarie 2012
Daca matusa si sotul sau aveau bunuri proprietate comuna, atunci copiii dobandesc impreuna 3/4 din jumatatea de bunuri care revine tatalui lor.
Dv., in calitate de mostenitor unic al matusii, dobanditi jumatatea de bunuri care revine matusii si 1/4 din bunurile care reveneau sotului predecedat.
In concluzie, copiii=3/8 din totalul bunurilor comune, iar dv. 5/8 din totalul bunurilor comune.
In conditiile in care cei doi aveau bunuri proprii, fiecare mostenitor va culege succesiunea doar de pe urma autorului sau.
Confirm cele spuse de colegul de mai sus, dar as adauga ca daca copii defunctului nu au acceptat in termen mostenirea risca sa devina straini de succesiune si dvs. sa mosteniti tot, asta daca desigur matusa a acceptat tacit sau expres mostenirea.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare succesiune unchiul meu mi-a lasat un testament la notar ... Antik Antik Intrebare succesiune Unchiul meu mi-a lasat un testament la notar si m-a instituit legatar universal ,unchiul a decedat in 2023 . Unchiul meu era vaduv ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)
Cum se face succesiunea? padri padri In urma decesului tatalui meu urmeaza sa se faca succesiunea averii imobiliare ramase,avere ce consta intr-un apartament de 80mp. Familia este compusa din ... (vezi toată discuția)