avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Recuperare bani cheltuiti cu tratamente medicale in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Recuperare bani cheltuiti cu tratamente medicale in strainatate.formular E126

Prima operatie am facut-o in Romania,la cel mai bun specialist din Bucuresti.Dar,surpriza!A fost facuta pe jumatate,asa ca mi-am luat lumea in cap si am ajuns sa ma tratez prin Germania.Totul a fost contra timp,asa ca nu m-am interesat de drepturile pe care le am.Acum am in fata o groaza de facturi achitate numai eu stiu cum:(.Cine ma poate ajuta sa-mi recuperez banii(macar o parte)?Am auzit de formularul E126.Nu stiu de unde sa incep si nici sanatatea nu-mi permite sa ma plimb de la o usa la alta.Mentionez ca inca mai am nevoie de tratament si de deplasari in Germania.

Astept cu nerabdare o raza de lumina!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 18 August 2009
Cititi Ordinul CNAS nr. 592/2008 - aprobarea Normelor privind utilizarea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate a formularelor emise in aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71, Sectiunea 18 - veti afla mai multe... (il gasiti pe net).
PARAGRAFUL 2
Procedura primirii formularului de catre casele de asigurari
Art. 88. - (1) La primirea formularului E 126, casa de asigurari completeaza partea B, precizand suma care ar fi fost decontata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
(2) Casa de asigurari are obligatia de a verifica daca serviciile medicale respective se pot incadra in categoria serviciilor medicale acordate in baza cardului european de asigurari sociale de sanatate sau a certificatului provizoriu de inlocuire a acestuia.
_____________________________________
Formularul E 126 Stabilirea tarifelor pt rambursarea prestatiilor in natura - este intocmit de institutia competenta (casa de asigurari de sanatate) de care apartine asiguratul atunci cand, la intoarcerea sa, acesta prezinta facturile cu cheltuielile de prestatii in natura in timpul unei sederi
temporare pe teritoriul unui alt stat membru.
Trebuie sa solicitati acest formular de la Casa de asig de sanatate.
Institutia competenta completeaza partea A a formularului E 126 pe care il adreseaza, impreună cu facturile, institutiei de la locul de sedere ori organismului de legatura, daca nu este in masura sa determine care este casa de asigurari de sanatate competenta.
Institutia de la locul de sedere completeaza partea B a formularului, precizand suma pe care ar fi rambursat-o persoanei interesate daca aceasta i s-ar fi adresat in cursul sederii sale. Daca estimeaza ca acele cheltuieli care au fost prezentate nu pot face obiectul unei rambursari, indica acest lucru si precizeaza motivul pentru care o astfel de rambursare nu poate fi efectuata.
Institutia competenta realizeaza atunci rambursarea cheltuielilor asiguratului sau, in urma informatiilor care i-au fost comunicate de institutia de la locul de sedere.

E126 este formularul cu care un asigurat român poate cere rambursarea cheltuielilor cu serviciile medicale plătite cu ocazia deplasării sale în alt stat membru UE, fără cardul european de asigurări sociale de sănătate. Asadar, acest formular permite recuperarea banilor cheltuiti cu tratamente medicale in alt stat membru de catre un cetatean de la autoritatiile statului in care el plateste asigurari.

Acest formular este întocmit de casa competentă de care aparţine asiguratul atunci când, la întoarcerea sa, acesta prezintă facturile cu cheltuielile de îngrijirile acordate în timpul unei şederi temporare pe teritoriul unui alt stat membru. Instituţia competentă solicită, prin intermediul acestui document, instituţiei de la locul de şedere, cuantumul cheltuielilor pe care le-ar fi rambursat dacă persoana interesată ar fi apelat la serviciile sale în cursul şederii sale. Instituţia competentă, de îndată ce obţine răspunsul din partea instituţiei de la locul de şedere, plăteşte asiguratului său suma comunicată de aceasta din urmă.

Solicitati CJAS formularul E126.

Va multumesc pentru raspund.
Doresc sa primesc consultanta in acest caz,bineinteles daca considerati ca am sanse de a recupera macar o parte din acesti bani.
Expuneti orice nelamurire legata de aceasta problema pe forum ... cu speranta ca se va gasi o rezolvare pentru problema dvs :)
Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Pasul 1:Completez formularul si anexez facturile
Pasul 2:Merg la CNSAS ,ei completeaza partea B,si las acolo formularul
Pasul 3:CNSAS trimite in Germania la spitalul de unde sunt facturile pentru confirmare si completare sectiunea A
Pasul 4:CNSAS primeste formularul completat si face plata

Exista un termen limita?

Alte discuții în legătură

Pot recupera banii de la cnas? gabrieldobre gabrieldobre lucrez cu contract de munca ca sofer in cehia acum 3 saptamini am avut o problema la genunchi am fost trimis in tara sa o rezolv dar cardul de sanatate emis in ... (vezi toată discuția)
Rambursarea cheltuielilor de servicii medicale necesare in elvetia cool123 cool123 buna ziua, care este procedura prin care pot recupera banii cu care am platit serviciile medicale din Elvetia, mai exact cand formulez cererea solicit ... (vezi toată discuția)