avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli deductibile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli deductibile

Buna Seara

As vrea sa stiu ce cheltuieli se pot pune pe firma unei persoane care si-a facut firma practic in loc de PFA, ca la negru daca lucrezi cica nu e bine

activitatea fiind practic pentru traiul de zi cu zi , nu 1000 de angajati sau mai stiu eu ce

unii spun ca nu poti baga nu stiu ce cheltuieli
pe altii ii aud ca si-au bagat si tampoanele si scutecele la copii ....

exista undeva o lista, o lege care imparte ce si cum , sau e doar de cum se pricepe sau nu se pricepe contabila ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 07:46, 29 Februarie 2012
La care noua lege faceti referire Dvs.?
ma rog, la modificarea din vechea lege

legat de plata impozitului la sursa
Aha! Va referiti la OMFP 247/2012.
Chiar asa! Ca tot veni vorba...Platitorii de venituri vor retine la sursa si vor vira impozitul si cas-urile pentru contractele civile? Nu intreb despre vestitul 10%...pomana omului de 5.5% si alte acareturi...Amanunte, detalii, precizari cu privire la orice contract civil....hmmm...un subiect de discutat pe larg.
:coffee:
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Herra_, utilizator
Buna dimineata!

Cori,
Iata un articol care sper sa clarifice o parte din problemele legate de tratamentul fiscal al contractelor civile.

Inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Civil, la 1 octombrie 2011, anumite contracte erau reglementate de Codul Comercial si alte legi speciale, fiind calificate drept contracte comerciale. Insa, prin abrogarea codului comercial, noul cod civil a unificat dreptul comercial cu cel civil, astfel ca toate contractele au devenit civile, aparand neclaritati in privinta persoanei care trebuie sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitele reprezentand plati anticipate.
Pe fondul modificarii Codului Civil si urmare si a modificarilor aduse Codului fiscal incepand cu 1 ianuarie 2012, au aparut o serie de probleme in aplicarea prevederilor art. 52 alin. (1) lit. b) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal cu referire la modalitatea de efectuare a platilor anticipate pentru veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, sfera contractelor civile fiind mult mai larga in baza noilor prevederi ale Codului civil.
Au ramas astfel necorelate prevederile din Codul Civil cu cele din Codul fiscal legate de impozitarea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati independente in baza contractelor civile, astfel ca zilele trecute, Ministerul de Finante a emis un Ordin pentru a clarifica anumite aspecte legate de acestea. Este vorba despre Ordinul Ministrului Finantelor nr. 247/2012 puiblicat in Monitorul Oficial in data de 22 februarie 2012, privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Ne referim aici la:
- impunerea veniturilor obtinute de persoanele fizice din activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intro forma de asociere;
- impunerea veniturilor obtinute de persoane fizice in baza contractelor de comision, mandat comercial, de agent, de consignatie – care, dupa data de 1 octombrie au devenit contracte civile, acestea nemaifiind considerate contracte comerciale;
- impunerea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor

Pana la aparitia acestui ordin care sa mai clarifice problemele, agentii economici –platitorii de venituri catre persoane fizice, dar si beneficiarii veniturilor: liber profesionistii, persoanele fizice autorizate, nu au contenit cu intrebarile: se retine sau nu se retine la sursa impozit? Dar daca PFA emite factura, am obligatia sa retin la sursa impozit? Mai impozitam la sursa contractele de comision? Implicatii sunt pe cale de consecinta si in sfera contributiilor sociale: Trebuie sa retina platitoul de venit contributii sociale in cazul contractelor de agent? Dar la PFA?

Ordinul 247 / 2012 stabileste cui ii revine obligatia calcularii, retinerii si virarii la bugetul statului a impozitului pe veniturile platite persoanelor fizice: platitorului de venituri sau beneficiarului?

Redam mai jos tratamentul fiscal al fiecarei categorii de venituri obtinute de persoanele fizice, astfel:
1. In cazul veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intro forma de asociere, platitorului de venit NU ii revin obligatii privind retinerea la sursa a impozitului pe venit, respectiv efectuarea de plati anticipate in contul impozitului pe venit. Persoanele fizice beneficiare de venit au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal). Aceste clarificari sunt aduse prin art 2 din OMF 247/2012. Mergem mai departe de prevederile noului ordin si concluzionam ca, in acest caz nu se retin la sursa de catre platitorul de venit nici contributii individuale de asigurari sociale, sanatate si somaj, persoanelor fizice in cauza revenindu-le obligatiile de declarare si plata la autoritati. De altfel, mai precizam ca toate persoanele de la aceasta categorie sunt obligate sa emita factura conform art 155 alin 1 din Codul fiscal, in situatia in care desfasoara activitati impozabile, conform art 126 din Codul fiscal, in afara celor scutite fara drept de deducere de la art 141 alin 1 si alin 2 din Codul fiscal.

2. In cazul veniturilor platite in baza contractelor de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent, platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. In functie de optiunea exercitata prin contract, platitorul de venit va retine la sursa impozit pe venit fie de 10% conform art 52 alin 1 lit b, fie impozit final de 16%. Aceste aspecte sunt clarificate de art 3 alin 2 din OMF 247/2012. Mergem mai departe cu tratamentul fiscal al acestor tipuri de contracte si precizam ca, in ceea ce priveste contributiile individuale de asigurari sociale, sanatate si somaj, platitorului de venit NU ii revine obligatia calcularii, retinerii si declararii acestor contributii. Chiar daca sunt calificate acum conform Codului Civil ca si contracte civile, aceste tipuri de contracte nu fac obiectul OG 58/2010 asa cum acesta a fost modificat de OG 82/2010. Din punct de vedere al contributiilor sociale aceste contracte vor avea alt tratament incepand cu 1 iulie 2012, conform capitolului II al Titlului IX din Codul fiscal, platitorului de venit reveninudu-I obligatii de retinere, declarare si plata a contributiilor individuale de asigurari sociale si de sanatate. Insa aceste aspecte le vom analiza la momentele respective.

Pentru veniturile platite in baza contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica, platitorului de venit ii revin obligatii privind retinerea la sursa a impozitului pe venit de 10% conform art 52 alin 1 lit. b din Codul fiscal, sau de 16% conform art 521 din Codul fiscal. In ceea ce priveste contributiile individuale de asigurari sociale si somaj, platitorului de venit ii revine obligatia calcularii, retinerii la sursa, declararii si platii acestor contributii, conform OG 58/2010 asa cum aceasta a fost modificata de OG 82/2010. Ce aduce nou pentru aceasta categorie de venituri OUG 125/2011 care a modificat Codul fiscal, este deducerea contributiilor individuale de asigurari sociale si somaj la calulul venitului net impozabil, incepand cu 1 ianuarie 2012.

3. Venituri din cedarea folosintei bunurilor
Ordinul MFP 247/2012 precizeaza ca, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii, platile anticipate trimestriale stabilite de organul fiscal competent conform declaratiei fiscale a contribualilului, vor fi efectuate de acesta pe baza deciziei de impunere.

"Platitorii de astfel de venituri nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit", stabileste actul normativ.

Potrivit prevederilor din ordinul MFP, in cazul persoanelor fizice, indiferent daca desfasoara sau nu activitati independente, care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, pe baza contractului incheiat intre parti potrivit prevederilor Codului Civil, sunt aplicabile prevederile Cap. IV al titlului III „Impozitul pe venit“ din Codul fiscal.

--------------------------------------------------------------------------------
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Platitori de venituri cu regim de retinere a impozitului pe venit si contributiilor sociale- intrebare grea Rodica Teodorescu Rodica Teodorescu Pentru anumite tipuri de venituri, obligatiile privind impozitul pe venit si contributiile sociale se indeplinesc de platitorii de venituri. referitor la ... (vezi toată discuția)
Obligatii platitor de venit pentru pfa MARIA MAGDALENA HISUM MARIA MAGDALENA HISUM Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care obligatiile platitorului de venit care a angajat cu contract de prestari servicii PFA, conform modificarilor legislative ... (vezi toată discuția)
Pfa - impozit retinere la sursa Lori47 Lori47 Un SRL a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica autorizata. Acest PFA desfasoara si alte tipuri activitati. Pentru acest serviciu la ... (vezi toată discuția)