avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna!

Buna Ziua! Am si eu o intrebare pentru specialistii in acest domeniu. Dupa cat timp de la angajare, un angajat poate sa-si ia concediu de odihna?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
ContSters160566, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 13 Iunie 2013
Legea nu specifica nicaieri dupa cat timp de la angajare se poate lua CO. Se prevede doar ca perioada de CO trebuie sa fie proportionala cu perioada din an lucrata.
In concluzie, se poate lua CO oricand dupa angajare.
@ ana_cer

Eu m-am angajat anul trecut in luna Iunie, si nu mi s-a dat nici macar o zi de CO spunandu-mi-se ca n-am inca acest drept, pana nu implinesc un an de la angajare! Inseamna ca eu am dreptul la CO de anul acesta incepand din luna Iunie? :O
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Inainte de revolutie era regula ca poti lua CO dupa 11 luni de munca. Regula asta a disparut de mult.
CO se acorda anual, deci pentru 2011 trebuia sa efectuati deja 1/2 din concediul anual trecut in contractul de munca.

Iata ce zice Codul muncii:

ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihnã anual plãtit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnã anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţãri sau limitãri.
ART. 145
(1) Durata minimã a concediului de odihnã anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileşte în contractul individual de muncã, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
(3) Sãrbãtorile legale în care nu se lucreazã, precum şi zilele libere plãtite stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnã anual.
ART. 146
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul urmãtor este permisã numai în cazurile expres prevãzute de lege sau în cazurile prevãzute în contractul colectiv de muncã aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sã acorde concediu, pânã la sfârşitul anului urmãtor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnã la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii contractului individual de muncã.
@ ana_cer

Inseamna ca, daca nu mi s-a acordat acest CO pe anul trecut, eu nu-l voi mai lua ( ca deh trebuie oricum sa iau concediu pe anul acesta )? Cum s-ar putea in mod legal sa-mi iau CO fara sa am probleme cu actualul loc de munca? Ca din cate observ, am fost privata de acest drept anul trecut..:( Va multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dvs aveti dreptul la CO aferent perioadei lucrate iunie - decembrie 2011 ... depuneti o cerere in scris angajatorul pentru a va acorda zilele de concediu pe anul 2011 ... in caz de refuz, sesizati in scris ITM-ul despre aceasta situatie ...

Alte discuții în legătură

Concediu 12/24 silvia99 silvia99 in cazul unui angajat ce lucreaza 12/24, daca acesta isi ia 1 zi de sambata libera (respectiv de joi pana luni nu lucreaza), cum anume se va socoti ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul legal iulipaul iulipaul lucrez la intr-un restaurant in ture o zi da una nu si as vrea sa stiu cum se calculeaza concediul legal in conditiile astea pt.ca eu in contract sunt trecut ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea cim de catrea angajat rocsy12 rocsy12 Buna ziua, as dori sa stiu cum pot proceda in cazul in care angajatorul nu respecta contractul de munca mai exact art. 39 din codul muncii punctele a, b, c, ... (vezi toată discuția)