avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna!

Buna Ziua! Am si eu o intrebare pentru specialistii in acest domeniu. Dupa cat timp de la angajare, un angajat poate sa-si ia concediu de odihna?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
ContSters160566, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 13 Iunie 2013
timp de o aproape o luna nu am avut nici o zi libera se lucra o zi de dimineata si o zi de dupa-masa si o parte din bani se dau pe card si o parte la negru...dar o sa incerc sa ma duc la ITM sa vad daca se poate face ceva
Potrivit dispozițiilor Codului muncii, repausul săptămânal se acordă în cursul a două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.
Totuși, pentru a respecta atât dreptul salariatului la repaus săptămânal dar și dreptul angajatorului de a-și organiza activitatea, în măsura în care acordarea repausului nu se poate realiza în zilele de week-end, repausul poate fi acordat și în timpul altor zile ale săptămânii.
Pentru salariatul care lucrează în zilele de sâmbătă și duminică, aceste două zile reprezintă zile lucrătoare, zilele libere fiind considerate acele două zile în care salariatul nu prestează activitate în intervalul luni - vineri.

Asadar, legislatia muncii obliga angajatorii sa acorde salariatilor un repaus saptamanal salariatilor in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Incalcarea acestei prevederi poate fi sanctionata de catre ITM cu amenda de de la 1.500 lei la 3.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu 12/24 silvia99 silvia99 in cazul unui angajat ce lucreaza 12/24, daca acesta isi ia 1 zi de sambata libera (respectiv de joi pana luni nu lucreaza), cum anume se va socoti ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul legal iulipaul iulipaul lucrez la intr-un restaurant in ture o zi da una nu si as vrea sa stiu cum se calculeaza concediul legal in conditiile astea pt.ca eu in contract sunt trecut ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea cim de catrea angajat rocsy12 rocsy12 Buna ziua, as dori sa stiu cum pot proceda in cazul in care angajatorul nu respecta contractul de munca mai exact art. 39 din codul muncii punctele a, b, c, ... (vezi toată discuția)