Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi

Specialiștii de la Deloitte România, Reff & Asociații, Radu Opriș, Biriș Goran și R&R Partners vin la Conferința avocatnet.ro să clarifice probleme des întâlnite în cadrul departamentelor de HR & salarizare ale oricărei companii. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autentificare antecontract vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autentificare antecontract vanzare cumparare teren

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu lamuriri aspura unei actiuni in judecata pentru autentificarea unui antecontract de vanzare cumparare teren.

Mai intai, va voi expune de ce am ajuns in situatia de a cere instantei judecatoresti autentificarea antecontactului: Terenul a apartinut tatalui meu care a decedat in ianuarie 2011 (terenul a fost obtinut prin mostenire de la parintii sai). Cu tata am incheiat la notariat un antecontract de vanzare cumparare in anul 2007, in care s-a stipulat ca perfectarea actului de vanzare cumparare va avea loc in maxim de 15 zile de la data intabularii si acest antecontract este opozabil tututor tertilor inclusiv mostenitorilor. Trebuie sa mentionez ca, terenul nu a putut fi intabulat deoarece din 2007 si pana cand tatal meu a decedat am fost in proces cu un vecin pentru stabilirea hotarului deoarece acesta a construit pe teren niste anexe ale casei lor. In concluzie, terenul nu mai era in suprafata totala cuprinsa in certificatul de mostenitor al tatalui meu. Actiunea de granituire a fost incheiata prin hotarare judecatoreasca, dupa care am inceput sa intocmim actele necesare intabularii terenului, dar actiunea ne-a fost respinsa de Oficiul de Cadastru intrucat trebuia ca vecinul nostru sa-si anuleze cadastrul sau. Acesta nu si-a anulat cadastrul de buna voie, drept urmare a trebuit sa incepem o noua actiune in judecata, aceea de cerere de anulare prin hotarare judecatoreasca a cadastrului vecinului. Cererea in acest sens a fost depusa in decembrie 2010 iar in ianuarie 2011 tatal meu a decedat. Termenul de judecata pentru cererea de anulare a cadastrului vecinului a fost dat pentru ianuarie 2012. Mult prea tarziu, deoarece s-a intamplat neprevazutul si tatal meu a murit.
Acum ma confrunt cu o alta situatie: In urma tatalui meu au ramas patru mostenitori: a doua sotie (parintii mei erau divortati) si trei copii (fratii mei). Fosta sotie a cerut instantei judecatoresti respingerea cererii pe care eu am depus-o la judecatorie in vederea autentificarii antecontractului, intrucat sustine ca termenul pentru a cere in instanta autentificarea antecontractului este depasit (3 ani).

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca acea clauza din antecontract ("max 15 zile de la data intabulurarii") mai este valabila in cazul in care s-a implinit acest termen de 3 ani si daca nu, ce posibilitati am pentru a obtine autentificarea antecontractului.
Mentionez ca, mai bine de10 ani eu am platit taxele si impozitele la stat pentru acest teren. Pot dovedi cu chitante si cu adeverinta de la primarie.

Multumesc anticipat pentru ajutor!
C.G
Cel mai recent răspuns: GHITA71 , utilizator 10:52, 23 Februarie 2012
Daca e facut la notar , antecontractul e autentificat. Nu inteleg de ce trebuie autentificat in instanta . Dar poti dovedi ca ai achitat toata suma sau numai a unui avans ?
Împrejurarea că nu s-a putut opera înscrierea imobilului în cartea funciară din motive care nu vă sunt imputabile este de natură să proroge termenul de prescripţie.
Buna ziua,

Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Antecontractul este incheiat la notar, moment in care s-a achitat un avans, urmand ca dupa intabulare sa sa fie achitata diferenta de pret.
Am ajuns in instanta cu acest antecontract pentru ca sotia tatalui meu sustine ca nu a stiut de acest antecontract si nu este de acord ca sa incheiem definitiv contractul de vanzare cumparare. Este o minciuna faptul ca nu a stiut, deoarece in toti acesti ani a fost prezenta in toate momentele cand impreuna cu tatal meu mergeam la judecatorie pentru a solutiona actiune de granituire si ulterior de intabulare. Antecontractul a fost incheiat intre tatal meu (vanzator) si mine impreuna cu sotia mea (cumparatori). Notarul nu a cerut actele sotiei tatalui meu si nici ca sa fie ea prezenta, deoarece terenul a fost obtinut de tatal meu prin mostenire de la parintii sai, iar notarul ne-a spus ca este bun propriu si poate sa dispuna de el oricum doreste.

Multumesc inca o data si va rog, daca mai aveti informatii care m-ar putea ajuta, sa mi le transmiteti.

Cu respect,
C.G
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Informatiile primite de la d-voastra ma mai linistesc deoarece recunosc ca sunt foarte stresat din acest motiv.
Stiti vreun articol din Codul Civil sau alta lege care sa se refere la imprejurarea că nu s-a putut opera înscrierea imobilului în cartea funciară din motive care nu-mi sunt imputabile?

Multumesc,
C.G

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: evacuare sau anulare antecontract de vanzare cumparare GherghinaP GherghinaP Buna ziua, Va rog un sfat, care este procedura legala ca sa evacuez cat mai urgent din locuinta parintilor mei un asa zis cumparator, in urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare cumparare? lucaa lucaa BUNA SEARA.Daca vreau sa cumpar un teren si nu are cadastru facut pt ca cost mult cum pot intra in posesia lui?prin donatie?testament s-au precontrac (vezi toată discuția)
Evacuare sau anulare antecontract de vanzare cumparare GherghinaP GherghinaP Buna ziua, Va rog un sfat, care este procedura legala ca sa evacuez cat mai urgent din locuinta parintilor mei un asa zis cumparator, in urmatoarea ... (vezi toată discuția)