avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala

Buna seara,

As dori , daca se poate sa-mi explice cineva care este intelesul exact pentru textul de mai jos :

" Rezerva copiilor - descendentilor -

- 1/2 din mostenire daca de cujus a lasat un singur copil;

- 2/3 din mostenire daca a lasat doi copii;

- 3/4 din mostenire daca a lasat trei sau mai multi copii."
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:42, 24 Februarie 2012
Acelea sunt rezervele succesorale ale copiilor valabile pe vechiul cod civil. Adica daca tatal are 1 copil va avea dreptul de a lasa cui vrea el prin testament sau donatie 1/2 din bunurile lui dar pe cealalta jumatate o poate doar vinde si nu dona sau lasa prin testament alcuiva.
La fel si in situatiile celelalte numai ca cu cat are mai multi copii cu atat cotitatea disponibila testatorului este mai mica.

Aceasta nu afecteaza dreptul la proprietat sau dreptul de a vinde ce va apartine, nimeni nu este obligat sa lase mostenire.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecinte infiere la mostenire masso masso buna ziua! va relev urmatorul fapt: 2 frati, chiar gemeni; unul este infiat cand erau mici de catre fratele tatalui lor- devin deci oficial, veri; mama lor ... (vezi toată discuția)
Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)