avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare consum apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare consum apa calda

Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au trecut 25 mc de apa calda, consumul real fiind in jur de 10 mc si cunoscut fiind faptul ca intre citirile apometrelor din bloc si cel din scara exista diferente lunare de circa 20 mc iar administratia, in loc sa incerce sa rezolve cauza problemei, face eforturi constante pentru a plasa aceste diferente celor "bun platnici" si care inregistreaza consumuri mari. Mentionez ca exista o buna parte din apartamente care inregistreaza consumuri suspect de mici iar verificarea apometrelor facute in prezenta reprezentantilor administratiei, exista cateva apartamente care au refuat acest lucru.

Intrebarile mele sunt :
1) Este legala practica de a plasa toate pierderile doar celor care nu au putut face citirile la timp si daca, odata aduse citirile se pot restitui diferentele ? Din cate stiu eu, exista o limita de 10 mc pe apartament.

2) Ce demersuri pot face pentru a obliga administratia sa reduca aceste diferente intre citirile contorului de scara si apometele din apartament, de exemplu se poate solicita o verificare metrologica a tuturor apometrelor din scara ? Eu stiu ca trebuie facuta periodic dar in ultimii 4 ani n-am auzit de asa ceva.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 00:22, 29 Februarie 2012
Multumesc de raspunsuri, in principiu asta vreau sa vad, daca se poate face totusi ceva sau daca trebuie sa imi pun centrala....

Totusi legea este de partea mea :

Art. 7. (1) Citirea se poate realiza şi de către proprietar, caz în care reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul, are obligaţia de a centraliza datele şi a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puţin trimestrial.
(2) În cazul în care în momentul verificării se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă, respectivul apartament este considerat ca fiind fără repartitoare pe toată perioada dintre verificarea anterioară şi cea actuală recalculându-se consumul pe această perioadă, luând în calcul un consum lunar de 3,3 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa caldă şi 5,1 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa rece.
(3)Spaţiul cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie se consideră ca fiind fără repartitoare de costuri şi în cazul în care timp de trei luni nu se permite citirea repartitoarelor, consumul alocat după această perioadă realizându-se conform prevederilor alineatului (2).
(4) Prevederile alin. (2) se aplică până când se efectuează verificarea metrologică la un laborator autorizat, se reface montajul şi se sigilează cu sigilii cu serie unică antiefracţie.
Art. 8. Dacă din motive întemeiate proprietarul spaţiului cu destinaţie de locuinţă nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea sa se facă luna următoare.

Citind legea, constat ca la asociatie la noi sunt multe nereguli. Am sa le cer niste documente din ultimele luni.
Incerc o rezolvare amiabila, daca nu se poate, atunci ne vedem la tribinal.



Interventie moderator
Atunci cand citati dintr-o lege, va rog sa scrieti numarul ei, data aparitiei si, eventual, data publicarii ei in M.Of., asta pentru a informa corect pe ceilalti utilizatori care au nevoie de aceleasi informatii.

Conform ordinului 233/2004 al ANRSC in cazul necitirii se trece media consumului pe ultimele trei luni si abia dupa trei luni de necitire se considera fara apometre.

In ce priveste textul de lege pe care l-ati citat m-ar interesa si pe mine din ce lege este fiindca pe forum am vazut tot felul de moduri de calcul si as vrea sa stiu care sunt legale si care nu.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
Carturarul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)