avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunþarea la dreptul de a înceta fideiusiunea în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunþarea la dreptul de a înceta fideiusiunea în temeiul art. 2316 din Codul civil

Buna ziua,
am incheiat cu banca un contract de fideiusiune in calitate de persoana fizica si am observat ca in contract este stipulat ca ,,Prin prezenta, Garantul renunta in mod explicit la dreptul de a inceta Fideiusiunea in temeiul art. 2.316 din Codul Civil,,.

E ok? pot sa ma oblige sa renunt la un drept prevazut in Codul Civil?

Multumesc anticipat


Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 23:51, 12 Martie 2012
ei nu va obliga sa renuntati, renuntati de buna voie prin acceptarea contractului, daca nu il semnati, acceptati nu vi se intampla nimic....e decizia dvs. sunt si drepturi la care se poate renunta, acesta fiind unul dintre ele, dar renutati dvs nu va obliga nimeni...de retinut
Potrivit art. 2.316. - (1) NCC " Atunci când este data în vederea acoperirii datoriilor viitoare ori nedeterminate sau pentru o perioada nedeterminata, fideiusiunea poate înceta dupa 3 ani, prin notificarea facuta debitorului, creditorului si celorlalti fideiusori, daca, între timp, creanta nu a devenit exigibila." Banca a interpretat aceasta dispozitie ca fiind una dispozitiva, intrucat este vorba despre dreptul fidejusorului.
Contrar celor spuse mai sus, dumneavoastra prin contract ati renuntat la acest beneficiu, de a renunta la contract dupa 3 ani de la incheierea contractului.

Intrebare: ati semnat separat aceasta clauza? sau exista la sfarsit o clauza separata care prevede "fidejusorul a acceptat in mod expres clauza de la art...din contrac (adica asta cu renuntarea)?
Daca raspunsul la ambele intrebari este NU, atunci aceasta stipulatie contractuala prin care ati renuntat la dreptul de a denunta contractul poate fi cenzurata de instanta in virtutea art. 1203 din NCC. Altfel spus, peste 3 ani puteti notifica banca si pe cel pe care l-ati garantat ca renuntati la contract. In cazul in care banca face si Doamne-fereste va executa dupa depunerea notificarii, faceti contestatie la executare si ca aparare pe fond invocati lipsa constimtamantului expres asupra acestei clauze asa cum prevede art. 1203 NCC.
Sunt multe discutii juridice pe tema asta.
Ideea este ca ati renuntat la dreptul ala, dar valabilitatea acestei renuntari depinde de raspunsul afirmativ sau negativ la cele doua intrebari puse de mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fidejusor=codebitor in cazul unui credit ipotecar??? topina topina - exista diferenta intre fidejusor si codebitor in cazul unui ctr. ipotecar? - in 2007 am incheiat un ctr de credit ipotecar, imprumutantul semnand prin ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta emillius emillius Buna ziua, Intr-un contract intre doua firme se poate introduce o clauza de neconcurenta timp de x luni dupa incetarea contractului? Adica o firma imi ... (vezi toată discuția)
Partile unui contract de fidejusiune ContSters69460 ContSters69460 Buna ziua, am gasit iinserate in mai multe contracte comerciale 'clauza de fidejusiune" in sensul ca :"Intre vanzatorul X si cumparatorul Y, semnatari ai ... (vezi toată discuția)