avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea obligatiei ipoterare cumparatorului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea obligatiei ipoterare cumparatorului de buna credinta participant la licitatie

Particip, in calitate de cumparator , la o licitatie organizata de o persoana juridica care vinde un apartament ipotecat de un girant, persoana fizica. Asupra apartamentului este inregistrata la carte funciara si o somatie a unui alt creditor. Pretul de adjudecare este putin sub creanta creditorului cu ipoteca, deci nu acopera o parte din prima sarcina ( ipoteca) si nici creanta aferenta somatiei. Vreau sa stiu daca in calitate de nou proprietar al bunului imobil adjudecat preiau si obligatiile inscrise la cartea funciara si nesatisfacute de pretul obtinut de creditori in urma vanzarii bunului la licitatie. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters53919 , utilizator 18:52, 27 Februarie 2012
Potrivit dispoz. art.518 C.pr.civ. ”Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a facut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar. De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului.
Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.
De la data intabularii imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, creditorii putandu-si realiza aceste drepturi numai din pretul obtinut. Daca pretul de adjudecare se plateste in rate, sarcinile se sting la plata ultimei rate.
Ipotecile si celelalte sarcini reale, precum si drepturile reale intabulate dupa notarea somatiei in cartea funciara se vor radia din oficiu, afara de acelea pentru care adjudecatarul ar conveni sa fie mentinute;de asemenea, vor fi radiate din oficiu drepturile reale intabulate ulterior inscrierii vreunei ipoteci, daca vanzarea s-a facut in conditiile prevazute de Art. 509 alin. 4, toate notarile facute cu urmarirea silita, precum si interdictia de instrainare sau de grevare, daca exista, inclusiv promisiunea de a incheia un contract viitor, daca pana la intocmirea actului de adjudecare beneficiarul promisiunii nu si-a inscris in cartea funciara dreptul dobandit in temeiul contractului care a facut obiectul acesteia.
Daca imobilul a fost cumparat cu plata pretului in rate, cumparatorul nu il va putea instraina sau greva, fara incuviintarea creditorilor urmaritori, inainte de plata integrala a pretului.”

Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
ContSters53919, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in rectificarea notarii??? grozavu grozavu Am o situatie mai neobisnuita: - in 2004 se cumpara un imobil (apartament) liber de sarcini, prin act de adjudecare (vanzare silita). Fostul proprietar a fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am cumparat un apartament de la anaf si am datorie ... gruiabumbu gruiabumbu Buna ziua, Am cumparat un apartament de la ANAF si am datorie la asociatia de proprietari pentru ceea ce s-a consumat in apartament pe perioada ... (vezi toată discuția)
Obligatii adjudecant ariaint ariaint Intentionam sa participam la o licitatie in situatia urmatoare Creditoare Banca Debitor: o societate comerciala , creanta din titlu 4 mil EUR Garant: ... (vezi toată discuția)