avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... FAPTA SE PRESCRIE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

FAPTA SE PRESCRIE

Am un dosar in politie de un an si trei luni, am depus o cerere de recalculare a alcoolemiei, s-a aprobat, s-a facut si recalcularea insa nu am platit taxa la medicina legala si dosarul oarecum e blocat. Cat timp mai poate sta in aceasta situatie?
Daca nu platesc aceasta taxa in cele din urma o va plati politia si dosarul va merge in tribunal? Cat timp poate dura un dosar penal, deja a trecut un an si trei luni? Aceasta fapta se poate prescrie, in cat timp? Intreb asta deoarece vreau sa plec in strainatate. Multumesc!

Cel mai recent răspuns: apascaloaie , utilizator 12:34, 28 Februarie 2012
In functie de alcoolemie exista posibilitatea sa va incadreze la art.10, lit d (asa a scapat si judecatoarea super bauta) considerand ca alcoolemia dvs nu era atat de mare incat sa produca efecte penale (pedeapsa cu inchisoarea) ci doar o contraventie.
Nu exista un termen stipulat expres de lege in care sa se inchida cercetarea,asa ca aveti de asteptat sau nu.

Acţiunea penală - Art. 10

Cazurile în care punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale este împiedicată

Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:

a) fapta nu există;

b) fapta nu este prevăzută de legea penală;

b1) fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni;

c) fapta nu a fost săvârşită de învinuit sau de inculpat;

d) faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii;

e) există vreuna din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei;

f) lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;

g) a intervenit amnistia, prescripţia ori decesul făptuitorului sau, după caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de făptuitor;.

h) a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

i) s-a dispus înlocuirea răspunderii penale;

i1) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;

j) există autoritate de lucru judecat. Împiedicarea produce efecte chiar dacă faptei definitiv judecate i s-ar da o altă încadrare juridică.
deci ar fi bine sa fac in asa fel incat sa se demareze ancheta si sa nu mai trag de timp..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor-timp disponibil oltul oltul ce se intampla in cazul infractiunilor cand impacarea partilor inlatura raspunderea penala? de exemplu la inselaciune conform noului cod penal...daca ma impac ... (vezi toată discuția)
Art.228 cod procedura penala Vienescu Vienescu Buna ziua stimate doamne si stimati domni, Va rog un mic ajutor: cum se interpreteaza art. 228 aliniat 4 din CPP? Dacă din cuprinsul actului de sesizare ... (vezi toată discuția)
Art. 10 c. proc.pen. ovy ovy ma intereseaza si pe mine ce modificari s-au adus la art. 10. C.proc .pen? Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)