avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art.228 Cod procedura penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art.228 Cod procedura penala

Buna ziua stimate doamne si stimati domni,

Va rog un mic ajutor: cum se interpreteaza art. 228 aliniat 4 din CPP?

Dacă din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate după primirea plângerii ori denunţului rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute la art. 10, organul de urmărire penală înaintează procurorului actele încheiate cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală.

Sursa: Codul de Procedura Penala - CJO.roCJO.ro

Adica, intrebarea mea mai clara este: care sunt cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale? Va intreb pentru ca intr-o plingere de insulta, cu dovada insultei in scris, prin e mail, agentul de politie a propus NUP. Cum se poate asa ceva??? Nu inteleg. Ce mai clar de atit? Nici macar nu a fost contestata de catre cel reclamat, a recunoscut ca el a scris. Deci....? Cum se dau NUP-urile astea, pe ochi frumosi? Credeti ca am sanse la instanta? Ala de m-a insultat m-a facut albie de porci..
Multam.
Cel mai recent răspuns: Vienescu , utilizator 15:23, 17 Ianuarie 2014
In cazul de fata s-a apreciat ca fapta nu este prevazuta de legea penala.
ART. 10
Cazurile în care punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale este împiedicată
Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală;
b^1) fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni;
c) fapta nu a fost săvârşită de învinuit sau de inculpat;
d) faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii;
e) există vreuna din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei;
f) lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
#M50
g) a intervenit amnistia, prescripţia ori decesul făptuitorului sau, după caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de făptuitor;
#M64
h) a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală;
#B
i) s-a dispus înlocuirea răspunderii penale;
#M36
i^1) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
#B
j) există autoritate de lucru judecat. Împiedicarea produce efecte chiar dacă faptei definitiv judecate i s-ar da o altă încadrare juridică.
În cazul prevăzut la lit. f), acţiunea penală poate fi pusă în mişcare ulterior în condiţii legale.

Impotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei se poate depune plângere în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, la procurorul ierarhic superior conf.art.278 alin.(3) c.p.p.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc domnului avocat Patrascu. Cum o fi apreciat poilitistul sa recomande NUP cind hirtia cu insultele era in fata lui? Sunt tare curios de opinia dvs. ca specialisti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor-timp disponibil oltul oltul ce se intampla in cazul infractiunilor cand impacarea partilor inlatura raspunderea penala? de exemplu la inselaciune conform noului cod penal...daca ma impac ... (vezi toată discuția)
Fapta se prescrie apascaloaie apascaloaie Am un dosar in politie de un an si trei luni, am depus o cerere de recalculare a alcoolemiei, s-a aprobat, s-a facut si recalcularea insa nu am platit taxa la ... (vezi toată discuția)
Art. 10 c. proc.pen. ovy ovy ma intereseaza si pe mine ce modificari s-au adus la art. 10. C.proc .pen? Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)