avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citire lunara apometre de catre administrator cu taxa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citire lunara apometre de catre administrator cu taxa de 2 lei

Confruntandu-ma cu o problema ivita in cadrul Asociatiei de proprietari a blocului unde locuiesc, avand calitatea de proprietar, am rugamintea daca puteti sa ma ajutati.

Administratorul blocului a afisat azi un anunt prin care instiinteaza proprietarii ca citirea apometrelor se va face lunar doar de catre administratorul blocului, percepandu-se o taxa de 2 lei pentru fiecare apartament. Intotdeauna s-au facut citiri ale apometrelor, la anumite intervale, pentru verificare, de catre administrator si nu am avut obiectii. Insa sa primesc lunar un strain in apartament nu mi se pare corect si in plus sa il mai si platesc pentru asta. In cazul in care nu voi permite accesul in apartament lunar consumul se va calcula pausal.

As dori sa stiu daca este legal ceea ce doreste sa faca administratorul sau daca este un abuz si care este reglementarea legala, in cazul in care exista, unde este stipulata aceasta obligatie a mea in calitate de proprietar.

Va multumesc si sper sa ma puteti ajuta pentru ca nu as dori sa intru intr-o disputa fara a fi in totala cunostinta de cauza din punct de vedere legal.
Normele in vigoare nu prevad dispozitii imperative referitor la procedura de constatare index consum individual
Fata de pretentia administratorului se impune precizarea ca acesta este angajat al asociatiei de proprietari,respectiv pentru activitatea prestata beneficiaza de indemnizatie la valoarea negociata cu reprezentantii asociatiei de proprietari.
Perceperea de catre administrator de sume fara eliberare de document justificativ ,
constituie infractiune
Nu in ultimul rand administratorul de imobil,in temeiul deciziei nr 3/02.12.2002 pronuntata de procurorul general al ICCJ detine calitatea de functionar,astfel incat actele si actiunile sale pot fi incadrate ,in cazuri motivate,sub incidenta legii penale
Multumesc pentru raspuns;

Din pacate situatia in cadrul asociatiei noastre nu este prea "normala" existand mereu situatii de tensiuni si "metode neortodoxe" prin care doresc sa ni se impuna anumite masuri; exista vreo reglementare unde se mentioneaza ceva despre modul de citire a apometrelor din apartamente?; cu siguranta daca nu voi permite accesul vor aplica metoda consumului pausal si nu voi mai avea control asupra calculului intretinerii si nici posibilitatea de a verifica ceea ce este afisat pe lista de intretinere. As putea sa fac o sesizare undeva in acest sens?
1- cf l 230/2007 ,, administratorul poate intra in casa cuiva motivat prin instiintare adresata proprietarul cu 5 zile inaintea verificarilor de orice natura''.
2- Va sfatuiesc sa mai schimbati administratorul ca a inceput sa miroasa daca ridica pretentii
3- Primaria nu va ajuta, cidoar puteti contesta in 5 zile de la afisare parca, suma platita si sa cereti modul de calcul cum il face si sa cereti in numele dvs prin plangere penala la Parchet o expertiza contabila.
In final, daca va simtiti jupuiti si cei care sunt acolo au ceva vechime, ar fi timpul sa fiti precauti cu banii pe care ii dati si sa mai faceti lumina.
Verificarea apometrelor din cand in cand poate fi una din atributiile administratorului si o poate face la toate apartamentele sau prin sondaj la anumite apartamente.

Probabil in blocul dv. exista "pierderi" mari de apa si atunci s-o fi decis citirea lunara a acestor apometre. Daca aceasta activitate nu intra in fisa postului administratorului pentru care s-a semnat contractul intre asociatie si el, atunci poate sa ceara aceasta taxa de citire a apometrelor.
Vedeti daca exista o decizie a comitetului executiv, a presedintelui, pentru perceperea acesteia.

Un administrator care cere niste bani in plus pentru ca presteaza o activitate in plus fata de fisa postului sau ... nu "miroase" nici urat si nu e nici infractor.
Infractor este atunci cand fura din avutul cuiva. Deocamdata el a cerut niste bani, nu i-a luat cu forta.

Pe de alta parte, administratorul nu este o persoana straina de vreme ce il primiti in casa periodic pentru verificare, nu? Este aceeasi persoana care acum pretinde niste bani in plus pentru o activitate in plus.
Sau este strain doar pentru ca va cere bani? Daca nu v-ar fi cerut bani, erati de acord sa-l primiti in casa fara sa-l mai considerati "un strain"?
Inainte de a face o sesizare undeva, interesati-va cum s-a decis acea taxa de citire lunara a apometrlor si daca aveti obiectiuni, atunci formulati-le in scris comitetului executiv.
In cazul in care nu primiti niciun raspuns in 30 zile, va puteti adresa primariei de care apartineti.
Si, da, daca nu permiteti citirea contoarelor, dupa doua asemenea intamplari, la a treia puteti fi pusa la plata pe consum pausal, evident cu consecintele pe care le cunoasteti.

Interventie moderator

Sfatuitorilor "de ocazie" le recomand ceva mai mult discernamant in afirmatiile pe care le propaga pe forum si ceva mai multa lectura a legilor dupa care functioneaza asociatiile de proprietari!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
elga50, moderator
Strain il consider pentru ca in cazul verificarilor apometrelor vine o data pe an si il mai vad eu sau sotul o data pe luna cam 5 minute la plata intretinerii, dar sa am o persoana care intra lunar si inspecteaza ce e prin casa mea (pana ajunge la baie sau bucatarie) nu prea imi convine, mai ales ca exista antecedente si s-au purtat discutii in privinta a ceea ce are unul sau altul prin casa; si eu am auzit ce am prin casa de la un locatar, deci mi-am dat seama ca este adevarat..........ma intelegeti de ce sunt suspicioasa si prevazatoare in aceasta privinta...

Alte discuții în legătură

Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Citirea apometrelor Mihai 2009 Mihai 2009 Buna ziua ! Ma intereseaza cine are obligatia citiiri apometrelor de apa rece din apartamente si cum se procedeaza? Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Pierdere apa la asociatia de locatari arakys arakys Locuiesc la bloc si am montate apometre dar pe langa consumul inregistrat, platesc in plus si alte cantitati de apa. Este normal si legal ca asociatia sa ma ... (vezi toată discuția)