avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

buna ziua
am o problema - am fost internata in spital, la externare medicul specialist- ginecologul mi-a dat concediu medical si o scrisoare medicala catre medicul de familie prin care ii cere sa-mi acorde concediu medical pentru risc de sarcina, dar medicul de familie spune ca nu poate sa-mi elibereze acest c.m.spunand ca poate sa-mi dea doar 5-6-zile dupa internare/luna, in acest caz cine imi elibereaza concediul pentru risc de sarcina?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: irene6 , utilizator 22:46, 31 Martie 2013
ITM-ul nu are cum sa-l oblige pe medicul de medicina muncii sa acorde asa ceva ...concediu de risc maternal.
ITM, prin Dep. SSM, impreuna cu medicul de medicina muncii, va verifica daca exista, pentru gravida, acele riscuri care o impiedica sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu.
Cunosc atributiile ITM-ului , dar nici in cazul invocat de tine nu poate impune medicului de medicina muncii sa acorde concediu de risc maternal ..
Salariata poate contesta decizia medicului de a nu acorda acel concediu de risc maternal ..
1. Nu a zis nimeni ca ITM sa impuna ceva medicului de medicina muncii, eu am spus sa verifice conditiile de munca si sa depisteze eventualele riscuri pentru gravida.

2. De fapt asta spune si OUG 96/2003 din care am redat mai inainte:

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

ITM -ul verifica conditii de munca, iar cel care stabileste daca sunt sau nu riscuri este medicul de medicina muncii si nu ITM-ul.

Acordarea concediul de risc se face in anumite situati, chiar daca se descopera ca locul de munca ocupat prezintă riscuri pentru sănătatea salariatei sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal parasca23 parasca23 Sunt insarcinata in luna a V-a si am vrut sa iau concediu de risc maternal. Am primit de la servici o informare privind protectia maternitatii la locul de ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine concediul de sarcina cu risc elenaelena20 elenaelena20 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce anume trebuie sa fac sa obtin concediu de risc maternal. Incerc de ceva timp sa obtin acest concediu si nu ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal raluciii raluciii buna ziua, am o problema in legatura cu un concediu de risc matrenal. Pe baza actelor medicale de la 2 specialisti, medicina muncii mi-a acordat un crm de 120 ... (vezi toată discuția)