avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum pot contesta o hotarare judecatoreasca irevocabila?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum pot contesta o hotarare judecatoreasca irevocabila?

Buna ziua.
Cum pot contesta o decizie judecatoreasca irevocabila? Si cat timp, de la pronuntarea sentintei, am la dispozitie pt a face asta? E vorba de contestarea unui proces-verbal pt ridicare auto. Judecatoarea a scris in sentinta chestii neadevarate ("Petentul a declarat ca...", desi eu nu am facut acele declaratii). In plus, sentinta contine aspecte in care nu s-a folosit aceeasi unitate de masura pt ambele parti, ceva de genul "pt unii muma, pt altii ciuma". Mi-a fost ridicat autoturismul pt o simpla stationare in spic (in unghi fata de bordura), intr-o zona fara indicatoare de interzicere, fara marcaje, nu e nici statie de autobuz, nici trecere pt pietoni... nimic! Am stationat la 60-70 m de intersectie si precizez faptul ca de la masina mea si pana in intersectie (pana chiar in dreptul semaforului) erau masini stationate in spic. Pe celelalte nu le-a ridicat. "Petentul si-a recunoscut fapta, a recunoscut ca nu a stationat paralel cu bordura" - de acord cu asta (se vedea si din fotografia politiei). "Petentul a declarat ca au fost ridicate si celelalte autoturisme" - FALS!!! Nu puteam declara asta, probele foto si video depuse la dosar dovedesc faptul ca NU au fost ridicate si celelalte autoturisme. Judecatoarea a vrut sa mascheze masura discriminatorie aplicata de agentul constatator. Mai precizez faptul ca masina mi-a fost ridicata din Bucuresti, iar eu am masina inmatriculata in provincie - de aici o eventuala tendinta discriminatorie a agentului constatator.
Multumesc anticipat pt raspuns.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
radusb2004, utilizator
Cel mai recent răspuns: radusb2004 , utilizator 11:41, 6 Martie 2012
PV-ul in original e la dosar, eu am doar o copie xerox, scrisul agentului e f ilizibil pe intreg procesul verbal (mai rau decat scrisul de doctor), incerc sa descifrez ce scrie acolo: oug 195/??? (parca 02 scrie - oug 195/02). Articolele invocate: 143/a, 142/f (cand mi-am recuperat masina de la firma de ridicari mi s-a spus ca am incalcat 142/e) si 63/5.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
radusb2004, utilizator
Am inteles, este vorba despre OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Hotararea este irevocabila, iar asta inseamna ca nu se comunica partilor, indiferent daca au castigat sau daca au pierdut, si ca nu poate fi atacata cu recurs. O hotarare irevocabila poate fi atacata cu contestatie in anulare sau cu revizuire, daca exista motive.

Contestatia in anulare si cererea de revizuire se exercita pentru motivele strict si limitativ prevazute la art. 317, art. 318, art. 322 Cod procedura civila. Cererea de revizuire si contestatia in anulare intemeiate pe art. 318 si pe art. 317, alin. (2) Cod procedura civila sunt inadmisibile.

1. Cererea de revizuire este inadmisibila. Potrivit art. 322, alin. (1) Cod procedura civila, puteti solicita numai revizuirea unei hotarari judecatoresti:
-ramase definitive in instanta de apel sau prin neapelare, sau
-pronuntata de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul.

Hotararea pronuntata de judecatoria sectorului 2 nu a ramas definitiva in instanta de apel sau prin neapelare si nu este pronuntata de o instanta de recurs (este evident, cred, dar am reluat aspectele de mai sus).

2. Puteti formula contestatie in anulare intemeiata pe art. 317, alin. (1) Cod procedura civila daca:
-procedura de citare pentru termenul la care s-a judecat cauza nu a fost legal indeplinita;
-hotararea a fost pronuntata de o instanta care nu era competenta general, material sau teritorial exclusiv sa judece cauza.

Daca ati fost legal citat si daca instanta care a pronuntat hotararea este judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia, inseamna ca nu aveti motive sa atacati hotararea cu contestatie in anulare.

Ceea ce ati scris in mesajul initial nu poate fi motiv de contestatie in anulare. Stiu ca nu este raspunsul pe care il asteptati, insa alt raspuns nu exista.
Apreciez mult efortul dvs de a-mi explica, cu lux de amanunte, cum sta treaba. Dar tot nu inteleg: cum e posibil sa nu am nicio portita prin care sa contest o decizie aberanta?? Adica judecatoarea scrie acolo ce vrea (nicidecum ce am discutat la proces), iar eu nu pot face nimic??? Mai mult, de mai bine de o jumatate de an fac aproape zilnic fotografii la locul faptei (imi e in drum spre serviciu), care arata ca zilnic sunt masini stationate in spic pana in dreptul semaforului, am si filmat (cu telefonul mobil) masini de politie care trec indiferente pe langa ele. Iar in perioada recenta cu zapezile astea mari, acele masini au stat cu saptamanile stationate in felul asta, pana in semafor, nemiscate (muntii de zapada din jurul lor aratau ca nu au fost miscate cu saptamanile de acolo)!
In conditiile astea, cum sa imi ridice mie masina aflata la 60 de metri de intersectie, fie ea si stationata in spic? Mai erau inca 40 de masini dupa a mea, pana in semafor! Nici macar la Combaterea Discriminarii nu pot face contestatie?
Multumesc inca o data pt raspunsuri!
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu are competenta in privinta unei hotarari judecatoresti irevocabile. Hotararile judecatoresti in aceasta materie sunt irevocabile pentru ca asa a hotarat legiuitorul. Prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a fost modificat art. 118 din OUG nr. 195/2002 in sensul introducerii unui nou alineat, alineatul 3^1, potrivit caruia hotararile judecatoresti pronuntate in prima instanta sunt definitive si irevocabile.
Art. X. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
........................................
2. La articolul 118, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
"(3^1) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila."
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu m-am referit la a ataca, la Combaterea Discriminarii, hotararea judecatoreasca. Atac strict felul discriminatoriu in care a actionat agentul constatator. Ca sa ma fac mai bine inteles, sa presupunem ca maine mi se va ridica masina intr-un mod identic: se ridica doar a mea, iar toate celelalte stationate similar (in spic) mai aproape de semafor sunt lasate acolo. Nu mai contest in instanta procesul verbal (din spusele dvs, imi dau seama ca voi pierde din nou, legea e de partea celor mari), insa fac sesizare la Combaterea Discriminarii. Nici asa nu am sanse?
Si inca ceva: "Art. 33. - (1) Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile (...)". De ce termenul de judecata a fost dupa aproape un an (10 luni, mai exact)? Judecatoria a respectat intocmai litera legii? Nu, nici vorba!
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
radusb2004, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire - ce sanse am sa castig? Buna ziua, mi-a fost ridicata masina dintr-o parcare semnalizata cu litera P si pe panou erau liniute oblice fata de linia verticala, adica se specifica ca ... (vezi toată discuția)
Revizuire - recurs instanta competenta asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-un proces legat de o hotarare care sa tina loc de act autentic . -Proces deschis la judecatoria orasului F ... (vezi toată discuția)
La cat timp dupa pronuntarea hotararii judecatoresti este obligata judecatoria sa-mi comunice hotararea? lehel_kis lehel_kis Bună!Am şi eu o întrebare:la cât timp după pronunţarea hotărârii judecătoreşti este obligată judecătoria să-mi trimită comunicarea hotărârii ... (vezi toată discuția)