avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probele in noul Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probele in noul Cod civil

Conform noului cod civil probele sunt reglementate? Ce articole cuprind reglementarea?
Conform vechiului cod, marturisirea era prevazuta in art. 1204, 1205, etc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:26, 3 Martie 2012
Probele nu mai sunt reglementate de Codul civil, ci se vor regasi toate in Noul Cod de procedura civila.S-a considerat ca este mai potrivit ca materia probelor sa fie reglementata de codurile de procedura, atat civila cat si penala si sa renunte la reglementarea duala, intrucat probele apartin procedurii si nu dreptului material.

Marturisirea

I. Admisibilitatea probei


Art. 336. – (1) Constituie marturisire recunoasterea de catre una dintre parti, din proprie initiativa sau în cadrul procedurii interogatoriului, a unui fapt pe care partea potrivnica îsi întemeiaza pretentia sau, dupa caz, apararea.
(2) Marturisirea este judiciara sau extrajudiciara.

Art. 337. – (1) Marturisirea judiciara face deplina dovada împotriva aceluia care a facut-o, fie personal, fie prin mandatar cu procura speciala.
(2) Marturisirea judiciara nu poate fi divizata împotriva autorului decât în cazurile când cuprinde fapte distincte si care nu au legatura între ele.
(3) De asemenea, marturisirea judiciara nu poate fi nici revocata, afara numai daca se face dovada ca a fost urmarea unei erori de fapt scuzabile.
(4) Marturisirea judiciara nu produce efecte daca a fost facuta de o persoana lipsita de discernamânt sau daca duce la pierderea unui drept de care cel care face recunoasterea nu poate dispune.

Art. 338. – (1) Marturisirea facuta în afara procesului este un fapt supus aprecierii judecatorului, potrivit regulilor generale de probatiune.
(2) Marturisirea extrajudiciara verbala nu poate fi invocata în cazurile când proba cu martori nu este admisa.

Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Va multumesc!
In aceasta materie se aplica inca vechiul Cod civil, pana la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

Legea 71/2011
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil

Art. 230. - La data intrării în vigoare a Codului civil se abrogă:
a) Codicele civil (sau Codul civil din 1864) ....cu excepţia dispoziţiilor art. 1169-1174 şi 1176-1206, care se abrogă la data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă;
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corespondenta art. 1169 in noul cod civil DAYANA_Only DAYANA_Only In primul rand doresc sa urez la multi ani tuturor si mii de urari de bine pentru toti cititorii acestui site /forum.! In al doilea rand doresc sa gasesc un ... (vezi toată discuția)
Proba cu martori și actele cu valoare peste 250 lei klewos klewos Vechiul Cod civil conține și prevederi al căror loc ar fi fost mai potrivit în Codul de procedură civilă. Printre ele se află și o ... (vezi toată discuția)