avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... impartire bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

impartire bunuri comune

Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara din casa, chiar daca fac partaj, si nici nu o sa vad nici un ban de la ea. Totusi nu vreau sa renunt fiindca am muncit 19 ani pentru apartament si pentru toate bunurile din el. Banuiesc ca instanta nu va face asa cum doreste fosta mea sotie si ca voi avea dreptul la cel putin jumatate din apartament avand in vedere ca ea a stat o perioada fara sa lucreze nicaieri. Totusi ma intereseaza sa ma ajutati cu niste sfaturi in ceea ce priveste modul in care voi putea intra in posesia partii mele din apartament.Cum voi proceda ? Va trebui sa merg la un executor judecatoresc?Se va ocupa el de tot?Cum se va proceda daca ea nu va vrea sa vanda apartamentul si nici nu va vrea sa-mi plateasca o suma de bani pentru a ramane ea cu partea mea de apartament ce mi s-ar cuveni si mie?
Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Avocat Ana-Roxana Alexe , Avocat 14:29, 18 Noiembrie 2008
Actiunea in partaj este una imprescriptibila , in sensul ca poate fi introdusa oricand , la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil !
Bunurile dobandite in timpul casatoriei , sunt , de la data casatoriei , bunuri comune , cu exceptiile prevazute in art 31 din Codul Fam.
Deci , faptul ca respectiva casa este dobandita in timpul casatoriei conduce la calificarea acesteia ca fiind bun proprietate a celor doi soti , proprietate in devalmasie , nicidecum bun propriu al sotiei .
Instanta de judecata va tine cont si de contributia afectiva a sotilor la achizitia acestui bun comun .
Exista posibilitatea ca dvs sa va revina o cota parte mai mare din dreptul de proprietate , in functie de aceasta contributie .
Aveti la indemana orice mijloc de proba .
Astfel , intr-adevar apartamentul poate fi atribuit sotiei , ea avand obligatia de a va plati o sulta , cu titlu de despagubire .
Se poate dispune ca apartamentul sa fie instrainat prin vanzare cumparare , pretul fiind impartit proportional cu contributia celor doi soti .
Aveti nevoie de un avocat pt reprezentare si ajutor in aces sens ! va doresc succes !
Prin sentinta de partaj, instanta va decide ce procent i se atribuie fiecaruia dintre soti din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei. Totodata va decide cui i se atribuie bunurile in natura, si acela va fi obligat la plata unei sulte catre sotul care nu a primit in natura bunuri echivalente.
Astfel, daca se stabileste ca ati contribuit in cote egale la dobandirea bunurilor, si bunul de partajat este apartamentul - acesta i se va atribui unuia dintre voi, iar celalalt va fi despagubit in bani printr-o suma numita sulta.
Cel in favoarea caruia s-a stabilit o sulta in cazul in care sotul ramas cu bunul in natura nu-i plateste sulta, il poate executa silit, in temeiul sentintei de partaj, prin intermediul unui executor judecatoresc.
Daca sotiei i se va atribui apartamentul in natura dvs vi se va stabili o sulta si daca nu va va fi achitata de bunavoie, veti putea sa o executati silit pe fosta sotie, prin urmarirea bunurilor acesteia- inclusiv apartamentul fost bun comun atribuit ei prin sentinta de partaj. Din vanzarea imobilului dvs va veti recupera sulta iar diferenta ii va ramane sotiei.
Nu ati precizat daca aveti copii minori.Daca aveti,exista posibilitatea ca parintele caruia i se incredinteaza minorii,sa primeasca si apartamentul,binenteles cu obligatia de a va plati dumneavoastra o suma de bani stabilita de instanta.
In rest ceea ce au spus colegii mei este corect.
Va recomand si eu sa apelati la serviciile unui avocat,pentru ca va fi mult mai usor pentru dvs si aveti mai multe sanse sa obtineti exact cota pe care o doriti.
Mult succes!



av.Alexe Ana-Roxana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Divort mamina mamina Buna ziua, Am o problema destul de delicata ,pe care nu o pot discuta cu nimeni.Asa cum spune si titlul subiectului este vb despre un divort .In cateva ... (vezi toată discuția)