avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de respingere a acordarii pensiei de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de respingere a acordarii pensiei de invaliditate gradul II

ma numesc daniela si locuiesc in sighetul marmatiei.sotul meu are 40 de ani si sufera de schizofrenie di 2011 internari la sectia psihiatrie avind din anul 2008 cam 2 pe an.in decembrie 2011 am reusit sa depunem dosarul de pensionare dradul2 aprobat de comisia de expertiza din bucuresti.la dosar am atasat decizia precum si adeverinta de stagiu de cotizare eliberat de CNPAS sighetul marmatieiadica 17 ani si 7 luni din care 14 ani si 9 luni conditii normale de munca 1 an si 11 zile stagiu militar 1 an 8 luni somaj.in data de 29 februarie am primit decizia de respingere a dosarului de la casa teritoriala de pensii di motive ca are stagiu de cotizare de doar 12 ani si 9 lunifiind necesar 14 ani.va rog din suflet ajutatima cu un sfat caci nu stiu cum ar putea el sa mai munceasca 1 an si 3 luni pt a-si completa stagiul de cotizare fiind bolnv de schizofrenie.exista cumva o sansa de pensionare pentru cei care nu au stagiul complet?va rog astept cu sufletul la gura un raspuns.sint mama a 3 copii si sint singura care aduc un venit in casa. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:19, 4 Martie 2012
In cazul unor boli, precum cea mentionata de d-voastra, pensia de invaliditate se acorda, indiferent de stagiul de cotizare realizat.
Faceti contestatie in termen de 30 zile de la comunicarea deciziei de respingere, la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP. Contestatia se depune la casa teritoriala de pensii.
Contestatia o motivati avand in vedere urmatoarele prevederi legale:

Legea 263/2010:
Art. 68. - (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
Art. -74 -Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).

HG nr.257/2011(Norme de aplicare a prevederilor Legii 263/2010):
Art. 57. -Pensia de invaliditate se acorda, indiferent de stagiul de cotizare realizat:
a) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale potrivit legii, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
imi cer scuze daca v-am indus in eroare dar diagnosticul principal este TULBURARE DELIRANTA (DE ALURA SCHIZOFRENICA) iar pe decizie este codul de diagnostic F22 G40 SI I10 si totusi nu exista nici o indemnizatie sau altfel de pensie pentru cei care nu au complet stagiul de cotizare?acesti oameni daca nu au nuci o sansa de a putea sa munceasca ce fac?
Chiar imi pare rau, insa nu exista nicio solutie reglementata legal. Domnul nu poate beneficia de pensie de invaliditate daca nu a realizat stagiul de cotizare necesar prevazut la art. 73 din Legea nr. 263/2010.

Va sugerez sa va interesati la primarie daca sotul indeplineste conditiile pentru a beneficia de ajutorul social prevazut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Alta solutie, imi pare rau, nu exista. :(
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invalidatate sabrina__cr sabrina__cr Tanara 26 ani diacnosticata cu schizofrenie timp petrescut in campul muncii 6 luni Poate beneficia persoana respectiva de pensie de invaliditate? (vezi toată discuția)
Pensie pentru cancer mamar maxtheone maxtheone Buna ziua.Am o verisoara care a suferit de cancer mamar iar in urma operatiei i-a fost extirpat un san.Are varsta de 48 ani si 6 ani vechime in cimpul ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - diagnostic schizofrenie maman_popescu maman_popescu care sunt noile prevederi pentru pensionarea de boala a unei persoane care are diagnostic de schizofrenie, absolvent studii superioare ? (vezi toată discuția)