avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procedura pentru intrarea in concediu de crestere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procedura pentru intrarea in concediu de crestere a copilului

Buna ziua...
Va rog, daca poate cineva sa-mi dea niste indicatii...
Am o prietena care a nascut de curand si nu stie care este procedura si ce demersuri urmeaza sa faca pentru a intra in concediu de crestere a copilului.
In prezent se afla in concediu postnatal si stiu ca are dreptul in total la 126 zile concediu pre/post natal. Cum trebuie sa procedeze ulterior? Unde trebuie sa depuna cererea pentru acordarea concediului de crestere a copilului si ce documente sunt necesare pentru aceasta?
Va multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:31, 3 Martie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului sa aibe realizate timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau sa se afle intr-una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Drepturile prevăzute de lege, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru
creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

3. Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă,
reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă
îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

4. Cererea pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

5. Baza legala o constituie OUG nr.111/2010.
1. - Face o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea CIM pentru a intra in CCC, conform Codului muncii, art.51(1)l lit.a).
- Merge la Primarie de unde va lua adeverinta tip pentru veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii si o duce la angajator sa o completeze.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...

3. Cu actele de mai sus, puse intr-un dosar, se prezinta la Primarie (la asistenta sociala) unde va completa si o cerere tip pentru CCC.

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC de la data incetarii concediului de maternitate , trebuie ca actele sa fie depuse in termen de 60 de zile lucrătoare de la aceasta dată ... in caz contrar, indemnizatia se va acorda de la data depunerii cererii (art.15 din OUG nr.111/2010).

Pe baza cererii de acordare a CCC, angajatorul va emite o decizie de suspendare a c.i.m. in baza art.51 lit.a C.mun.

Odata cu depunerea actelor pentru acordarea indemnizatiei se va face si optiunea pentru durata CCC... acesta poate avea o durata de 1 an, 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil SzAlex SzAlex Bună ziua! Soţia beneficiază de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, conform prevederilor Legii, cu modificările şi ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru ccc 2011 roxanasmr roxanasmr ce acte i sunt necesare tatalui necasatorit pentru a iesi in cresterea copilului?se poate sa intre in cresterea copilului daca nu suntem casatoriti? (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil 0-2 ani gabinho20 gabinho20 Ce documente sunt necesare si cand trebuiesc depuse acestea? (vezi toată discuția)