avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Bună ziua!

Soţia beneficiază de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, conform prevederilor Legii, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 13.11.2014.
Conform Legii soţul are dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna. Începând din data de 15.05.15 doresc să beneficiez de acest concediu, ce demersuri trebuie să fac ?

Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: SzAlex , utilizator 09:11, 6 Aprilie 2015
Procedati la fel cum a procedat si sotia dvs. cand a intrat in concediu crestere copil (CCC), adica:

- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Depuneti apoi la Primarie aceleasi acte pe care le-a depus si sotia dvs., pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Indemnizatia pentru CCC se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG 111/2010;
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2 din OUG 111/2010;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
- OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creştere copil - care este ultima modificare/completare, pentru intocmirea cererii, inclusiv articol ?

Mulţumesc.
OUG nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.13

(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

(2) Cererea se completează potrivit modelului care se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Model cerere
[ link extern ]

Model adeverinta angajator
[ link extern ]
Mulţumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura pentru intrarea in concediu de crestere a copilului Elena_76 Elena_76 Buna ziua... Va rog, daca poate cineva sa-mi dea niste indicatii... Am o prietena care a nascut de curand si nu stie care este procedura si ce demersuri ... (vezi toată discuția)
Acte Nicoleta Temei Nicoleta Temei Buna ziua. Sunt însărcinată in 23 de saptamani, nu pot muncii si sunt in medical. Cum se procedează pt indemnizația de creștere copil ce acte sunt ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil 0-2 ani gabinho20 gabinho20 Ce documente sunt necesare si cand trebuiesc depuse acestea? (vezi toată discuția)