avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plasare cic de la un parinte la altul e posibil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plasare cic de la un parinte la altul e posibil?

buna ziua
am cateva intrebari
beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului din iulie 2010
problema e ca pe 20 ianuarie a.c sotul a depus divort iar pe 24 februarie a.c s-a terminat divortul
copilul a ramas la el iar eu trebuie sa platesc pensie de intretinere al copilului
ma intereseaza daca mi se poate suspenda indemizatia de crestere a copilului si daca mi se poate impune plata din urma a indemnizatiei care am incasat-o incepand cu divortul catre stat sau sot si daca i se poate acorda sotului indemnizatia de crestere a copilului
ma mai intereseaza si in ce conditii pot fi decazuta din drepturile parintesti de acum inainte avand in vedere ca o sa platesc pensia de intretinere a copilului
va multumesc
N ormal ca se suspenda, doar nu luati bani pt copil nefiind la dvs.Mergeti la autoritati cu hotararea de divort si incredintare a copilului sa anuntati, astfel veti da banii inapoi cu amenda cu tot.
Iar cu decaderea nu este simplu. Probabil sunteti amenintata dar nu este si posibil atata timp cat platiti pensia copilului, Pt astfel de decizii se aduc probe concrete pt fapte grave, iar nefiind in intretinerea dvs. nici nu ii puteti cauza un rau atat de mare incat sa fiti decazuta. Asta este santajul unor parinti. Stati linistita!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2012
Crissa C, Consilier juridic
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de starea civila a parintilor (daca sunt sau nu casatoriti ) ... nu veti fi obligata la restituirea indemnizatiei pentru CCC , insa datorita faptului ca prin hotararea de divort s-a decis ca minorul este incredintat spre crestere tatalui si dvs nu veti mai locui cu acesta se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC , potrivit art.12 alin.4 din OUG nr.148/2005- plata drepturilor prevazute de ordonanta de urgenta se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care conditiile prevazute la art.7 nu mai sunt indeplinite.

Art. 7. - Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.



Art. 508 C.civ.
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Decaderea din drepturile parintesti nu este o consecinta a obligarii la pensie de intretinere.

Doar daca se constata cu probe foarte bine fundamentate ca sunteti o mama denaturata, ca ati atentat la sanatatea sau viata copilului, daca aveti o influenta foarte proasta asupra lui ce ar contraveni interesului superior al minorului instanta ar putea dispune in acest sens.

Nu cred ca trebuie sa va faceti griji.

In plus, puteti oricand pe viitor sa solicitati stabilirea domiciliului minorului la dvs., printr-o actiune separata, daca veti veti dori acest lucru.

Probabil si in prezent judecatorul a dispus ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun, asa ca nu veti putea fi indepartata din preajma copilului, veti fi in continuare mama lui, participand la luarea deciziilor esentiale referitoare la cresterea, educatia minorului, nu puteti fi privata de acest drept (si obligatie), indiferent ce ar zice fostul dvs. sot.


va multumesc pentru aceste informatii eu nu am primit inca hotararea de divort
indata ce o primesc o s a anunt autoritatile
inca o intrebare poate fostul sot lua indemnizatia in continuare?

da vreau sa iau eu copilul numai ca acum nu am posibilitati sa zicem ca in doi ani imi fac o situatie financiara buna il pot lua?
fac o cerere separata de incredintare a minirului....
multumesc
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
gi-jane2, moderator
ar trebui sa anuntati deja deoarece de cand nu mai locuiti cu copilul nu mai trebuia sa beneficiati de indemnizatie...oricum de pronuntare cunoasteti inainte de pe portal nu de la comunicare.

tatal poate si el benficia.
da. conf art 403 Cod civ..oricum ma mir cu nu ati castigat si acum

Alte discuții în legătură

Caderea tatalui din drepturile parintesti roxiana88 roxiana88 buna ziua, am un copil de 4 luni si nu sunt casatorita cu forme legale cu cu tatal copilului dar copilul poarta numele tatalui.am fost angajata deci primesc ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Divort, decadere din drepturi mama ContSters205298 ContSters205298 Mama unui copil minor de 2 ani si 8 luni paraseste domiciliul cu copilul in forta ,traumatizeaza copilul,fara acordul tatalui (spunand ca isi taie venele ... (vezi toată discuția)