avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sechestru asigurator dispus in faza de urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sechestru asigurator dispus in faza de urmarire penala

Speta e urmatoarea: din "oficiu" organele de urmarire penala se sesizeaza pentru o anumita infractiune de abuz in serviciu contra intereselor unei societati comerciale de interes local unde actionar este si Consiliul local.
Pe parcursul urmaririi penale se intocmeste un referat de catre "specialisti" din Parchet (nu e vorba de expertiza) si se stabileste arbitrar si fara a fi dovedit in mod concret, un prejudiciu de x lei.
Pe baza acestor acte se dispune prin ordonanta procuror instituirea unui sechestru asigurator asupra unui imobil al invinuitului.
Pana la acel moment nu i se cere vreo parere presupusei parti vatamate. Observandu-se lacuna, se trimite o adresa catre partea vatamata prin care i se prezinta pe scurt situatia cercetarilor si se solicita sa precizeze cuantumul cu care se constituie parte civila.
Partea vatamata - societatea comerciala - raspunde ca din verificarea celor expuse in coroborare cu actele societatii , din punctul ei de vedere NU exista un prejudiciu si ca atare NU se constituie parte civila; ba mai mult, sustine ca din actele verificate din punctul ei de evedere nu exista vreo fapta penala.

Cu toate acestea ordonanta este notata la carte funciara si bunul indisponibilizat.
Se poate face plangere impotriva incheierii de cartre funciara in termen de 15 zile.

Nelamurirea mea este: in aceasta plangere se poate discuta intregul fond al problemei, respectiv ca Parchetul nu a facut dovada prejudiciului, partea vatamata nu se considera prejudiciata neinvocand repararea, etc ??

Eentru ca este o diferenta mare intre un sechestru impus printr-o hotarare/incheiere de instanta care a analizat aspectele prezentate de ambele parti si aceasta ordonanta a parchetului care solicita o notare pur si simplu, chiar nemotivat fiind pe deplin cererea.
Cel mai recent răspuns: marvi , utilizator 21:00, 6 Martie 2012
exista fapta penala=exista prejudiciu
prezumtia de nevinovatie pe fapta=incertitudine cu privire la prejudiciu, pana la interventia unei hot. def.
exista un prejudiciu=te judeci cu cadastru numai pe procedura de inscriere!
asadar, cel putin asa cred eu: scapi de sechestru la ivirea unei rezolutii de NUP sau SUP (greu de crezut in speta ta) sau a unei hot. a instantei...
sorry!
pe actele efectuate de procurorul de caz discuti cu prim proc si mai departe pe instanta (art. 278...etc) sau, daca te tin picioarele, dovedesti prejudicierea directa a clientului tau prin savarsirea unui abuz din partea functionarului...
mult succes!
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
marvi, utilizator
Problema tocmai asta e: NU MA POT ADRESA VREUNEI INSTANTE.
Mi se pare aiurea ca in astfel de cazuri, destul de importante in ceea ce priveste dreptul de proprietate, decizia unilaterala a unui procuror, fara a i se cere alte acte suplimentare (gen dovedire prejudiciu prezumtiv prin expertiza, ori dovada constituire parte civila, etc) trebuie sa capate in practica o forma definitiva.
Pentru ca procedura pe 278 stim foarte bine ca este "apa de ploaie", prim procurorul in foarte putine cazuri schimband solutia ierarhicului inferior.
Solutia prim-procurorului NU poate fi atacata in instanta !
Pe de alta parte....sunt constient ca pe procedura de plangere la inscrierea in cartea funciara nu prea pot discuta probleme de fond ale sechestrului ci doar cele legate de inscierea in sine. Totusi poate reusesc sa conving judecatorul ca registratorul ar fi trebuit sa solicite date suplimentare referitoare la solicitarea de a se inscrie aceasta indisponibilizare...

Pe de alta parte ma gandeam ca poate careva din utilizatori s-a mai intalnit cu problema mea si asi gasi vreo opinie.......
dap, din pacate ai dreptate! :(
incearca, n-are moarte, poa te legi de suma incerta si poa chiar derizorie (in lipsa unei constituiri de parte civila) care stabileste prejudiciul... o eventuala disproportie vadita intre bunul sechestrat si poa ca omul tau are surse de venit ce pot asigura fara probleme acoperirea prej-ului...
am in prezent o poprire pe o suma de 800 mii ron si un prej de 200 mii... nimeni nu imi da macar diferenta pana la sentinta... desi in dos mai sunt multi care au recunoscut sav faptei si li s-a stabilit rasp in solidar cu ceilalti dar si prej cauzat de activit lor directa...
morile de vant sunt rare azi, tre sa le cauti pe la Strassburg sa te bati cu ele :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masura sechestrului asigurator dincagina dincagina Buna Acum aprox 1 luna si jumatate s-a dispus prin ordonanta emisa de catre procuror, masura sechestrului asigurator asupra unu bun aflat in proprietatea ... (vezi toată discuția)
Se poate cere schimbarea incadrarii juridice, in apel? dandanaua dandanaua Dupa solutionarea cauzei la fond, se declara apel impotriva sentintei. In apel, partile vatamate/parti civile, pot cere schimbarea incadrarii juridice a uneia ... (vezi toată discuția)
Ridicarea sechestrului asiguratoriu sammy44 sammy44 Buna ziua! In urma cercetarii penale s-a instituit sechestru asigurator , procurorul a dispus o ordonanta de neinceperea urmaririi penale , dar nu s-a ... (vezi toată discuția)