avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... este legala aceasta hotarare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

este legala aceasta hotarare?

Curtea de apel a pronuntat o hotatare prin care condamna un inculpat la; 1.săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, prev. de art. 323 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a Cod penal, art. 76 alin. 1 lit. c Cod penal, la pedeapsa de 2 ani închisoare (în loc de 3 ani închisoare).
2. Condamnă pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, prev. de art. 12 al. 1 şi 2 lit. a din Legea nr. 678/2001, cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi art. 13 Cod penal, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a, art. 76 alin. 1 lit. b Cod penal, la pedeapsa principală de 4 ani închisoare (în loc de 5 ani închisoare).
3 Condamnă pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism, prev. de art. 329 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a Cod penal, art. 76 alin. 1 lit. c Cod penal, la pedeapsa principală de 2 ani închisoare (în loc de 3 ani închisoare). În temeiul art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea, inculpatul urmând să execute în final pedeapsa principală de 4 (patru) ani închisoare.
Uitandu-ma in Legea nr. 678/2001 12 al. 1 şi 2 lit a, incadrarea juridica este de 3 la 12 ani. Intradevar in art 12, alin 2, litera b, pedeapsa este de la 5 la 15 ani, dar inculpatului i sa retinut numai alin a din art12. Avand in vedere ca sa aplicat art 74 si 76, este legala sau nu aceasta pronuntare?
Cel mai recent răspuns: dodonica , utilizator 09:40, 6 Martie 2012
Au existat imprejurari ce s-au constituit ca circumstante atenuante s-a aplicat coborarea pedepsei sub minimul special - perfect legal

Art. 76 C.p - Efectele circumstantelor atenuante

În cazul în care existã circumstante atenuante, pedeapsa principalã pentru persoana fizicã se reduce sau se schimbã, dupã cum urmeazã:

c) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special, dar nu mai jos de 3 luni;
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Vasile Mihaela, Consilier juridic
La individualizarea unei pedepse instanta are in vedere criteriile prev de art 72. c.pen., printre care se afla si circumstantele atenuante.
Retinerea circumstantelor atenuante la individualizarea pedepsei dau posibilitatea acesteia sa aplice inculpatului o pedepsa situata sub minimul special prevazut de lege, asa cum de altfel legal instanta a procedat.
Asa este stiu ce inseamna , dar avand in vedera ca inculpatul a fost condamnat numai ptr art 12, alin 1 si 2 litera a, care prevede pedeapsa de 3-12 ani si i sa aplicat 74 si 76 totusi i sa dat 4 ani de inchisoare, cand de fapt minimul este de 3 -12 ani? Aici vreu sa intreb daca este legala sau nu hotararea?

Art. 12 din 678/2001.
(1) Constituie infractiunea de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane, si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Traficul de persoane, savarsit in urmatoarele imprejurari:

a) de doua sau de mai multe persoane impreuna;

b) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Are retinut art 12 al. 1 si al. 2 lit a, deci ambele aliniate si lit a- agravanta de grup ( doua sau mai multe persoane), deci pedepsa este cea de la 5 la 15 ani.
Daca avea numai al. 1 da, atunci era 3-12 ani.
Dar cum deducem noi ca e agravanta de grup? Exista vre-un text de lege cu acest text? Ca sincer nu inteleg?

Alte discuții în legătură

Recalculare pedeapsa noul cod? dodonica dodonica Buna ziua! Pentru aceasta pedeapsa pentru care condamnatul a executat deja 10 luni exista posibilitatea sa se solicite eliberarea sau micsorarea pedepsei? Una ... (vezi toată discuția)
Iccj-masura supravegherii dodonica dodonica Teoretic s-ar putea obtine la ICCJ pedeapsa sub supraveghere la aceasta decizie; pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de ... (vezi toată discuția)
Infractiune continuata?? se poate solicita instantei constatarea faptelor gratiate? dodonica dodonica Pe vechiul cod a ramas definitiva si pusa in executare urmatoarea solutie; 1.săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, ... (vezi toată discuția)