Am intrat in posesia a doua chitantiere in care aproximativ 60% sunt identice, restul difera ca sume. Pornind de la acest fapt am solicitat locatarilor a-mi pune la dispozitie originalele pastrate. Surpriza totala atat pentru mine cat si pentru ei : chitante neinregistrate in registrul de casa sau acelasi numar de chitanta in date diferite pentru persoane diferite si sume diferite.
Ce este de facut in acest caz in conditiile in care se efectueaza in prezent o verificare ? Expertul are chitante originale inregistrate in registrul de casa dar care nu corespund in mare parte cu cele aflate la locatari.
Fiind 2 chitantiere cu aceeasi serie, uneori si data, sume diferite care se ia in calcul ?
Daca s-ar lua ambele chitante in calcul cum sugera cineva ar rezulta un prejudiciu substantial , sumele de plata ale locatarilor ar devenii 0 sau locatarii cu plati achitate in avans, dar datoriile la furnizori constante ?
Sunt multi locatari care nu mai au chitantele. Un prejudiciu real si cert este clar ca nu poate fi stabilit in aceste conditii. Mai grav consider ca intreaga datorie se va repercuta tot asupra membrilor asociatiei fiindca in astfel de cazuri probabilitatea de recuperare a prejudiciului este mica.
Multumesc anticipat pentru orice sfat si daca ati intalnit astfel de cazuri ce solutii au fost adoptate .
@alcibiade
Chitantele/sumele care ar fi trebuit inregistrate in registrul de casa sunt chitantele primite de locatari cu sumele achitate efectiv de locatari. Nu imi inchipui ca un locatar a platit 10 lei si a primit/acceptat chitanta pentru 2 lei.
Insist si eu cu intrebarea nelamurita: concret acel casier cum justifica, ce spune despre o chitanta pe care o are Ionescu originala, semnata de casier cu o suma si o alat suma sau alta chitanta pe care acelasi casier a inregistrat-o in registrul de casa?
Cu doua chitante in fata, ce spune, lasand deoparte ca el sustine ca nu este vinovat?
Da, domnule sau doamna, nu te invinovateste nimeni deocamdata, dar explica-mi de ce ai eliberat o chitanta cu o suma si in registrul de casa ai scris alta suma in aceeasi zi, acceasi data...? Da, esti nevinovata, dar explica-mi ca sa inteleg si sa e ajut!
Locatarul nu avea de unde sa stie ceea ce este in registrul de casa, el poate verifica maxim fisa analitica pentru apartamentul unde sumele achitate sunt inregistrate relativ corect. Soldul la sfarsitul lunii per apartament este relativ corect (mai este stearsa sau sarita cate una, doua, maxim trei chitanta). Pb este ca nu corespund chitantele din registru cu cele din fisa proprietarului ca numar, data, suma in special, rezultand astfel un minus in gestiune.
@alcibiade
Acest mod de fraudare se mai practica si pe la alte asociatii. Unii administratori uita sa mai inregistreze chitantele in registrul de casa. Ce a facut cenzorul?
Nu ati inteles, in registrul de casa a rostogolit chitantele intre proprietari diminuand sumele si nu corespund cu chitantele din fisa locatar. Asociatia nu avea cenzor.
Emitere chitante
gambette
Brusc administratorul a renuntat la chitantele tipizate personalizate speciale pt. asoc. de proprietari si emite chitante redactate la PC si printate la ... (vezi toată discuția)