avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrare nou nascut in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrare nou nascut in strainatate

Ma numesc Todoran Ingrid si lucrez la Protectia Copilului.Acum ceva timp, nepoata sotului meu Turcu Raluca a nascut un copil in Spania si mi-a solicitat datele de identitate pentru intocmirea unei imputerniciri pentru a-i inregistra copilul in Romania la primaria comunei de domiciliu a viitorului ei sot deoarece se "certase" cu rudele acestuia si nu putea "apela" la acestea.
Am refuzat deoarece stiam ca n-ar fi legal sa ma ocup eu de aceasta problema, iar inregistrarea copilului ar trebui facuta in Spania la sediul consular roman cel mai apropiat obligatoriu de catre tata in termen de 15 zile si nu mai tarziu de un an, iar in cazul in care parintii nu sunt casatoriti inregistrarea se face obligatoriu in prezenta ambilor parinti.
Nu stiu cum a rezolvat pana la urma problema, dar as vrea sa stiu daca am avut dreptate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:46, 25 August 2008
Ambasadele şi consulatele României pot efectua înscrierea certificatelor de stare civilă (naştere, căsătorie sau deces) emise de autorităţile statului în care îşi desfăşoară activitatea.

Înscrierea acestor acte este necesară pentru recunoaşterea lor de către autorităţile române, în vederea producerii efectelor lor juridice.

Cererea de înscriere a nasterilor se depune la misiunea diplomatica cea mai apropiata (in functie de domiciliul petentului), de parintele cetatean roman sau, daca ambii parinti sunt cetateni romani, poate prezenta cererea unul singur. La eliberarea documentului se va prezenta acelasi parinte care a depus cererea, pentru a semna in registrele de stare civila.

Documente necesare:

* certificatul (extrasul) de naştere strain, cu părinţii, apostilat sau legalizat de autorităţile locale, în original şi copie;
* declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România (formularul se primeşte la misiunea diplomatică);
* copia paşapoartelor părinţilor copilului;
* copia certificatelor de căsătorie şi de naştere ale părinţilor copilului; daca tatal copilului este cetatean strain, se va prezenta extrasul sau de nastere cu parintii.
* copia a permisului de şedere în străinătate a cel puţin unuia din părinţi (când ambii sunt cetăţeni români);
* copia buletinului/cărţii de identitate din România;
* taxa consulară

Daca intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale (Serviciul de stare civila) de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente
Daca nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat- inregistrare in ro a casatoriei amobi amobi m-am casatorit in urma cu 8 ani in strainatate cu un cetatean strain.pana in prezent nu am inregistrat casatoria la oficiul starii civile,nestiind ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)
Competenta divort Maricica Palancianu Maricica Palancianu Regulamentul CE n.2201/2003 art.3, alin.1 lett. a), pct.3 reglementeaza competenta instantelor de judecata in materie de divort in functie de domiciliul ... (vezi toată discuția)