avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical cod 12
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical cod 12

Buna!

Va rog frumos daca stie cineva cum se calculeaza LA CONCRET urmatoarea situatie:

- am terminat CIC in 31 ianuarie 2012
- sunt angajata din 1 februarie 2012 la un loc nou de munca cu salariul net de 1500 ron/luna
- din data de 13 februarie 2012 am intrat in concediu medical pentru tuberculoza

Nici pana acum nu stiu doamnele contabile sa-mi spuna cati bani am sa iau in concediul medical, n-am luat banii nici pentru februarie, dar nici pe martie nu stiu cum sa calculeza.

Ma puteti ajuta?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:01, 6 Noiembrie 2012
Cum, nici macar impozit pe salarii nu se mai calculeaza?

ana_cer a scris:

Din indemnizatia pentru concediul de risc maternal sau de maternitate se retine doar CAS (contributia pentru pensie) 10,5%.





Pentru concediul medical cu cod indemnizatie 12 se plateste CAS 10.5% si impozitul pe salarii .
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
hdana, utilizator
Codul fiscal:
ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

-------------
Lit. a) a art. 42 a fost modificatã de pct. 19 al art. I din ORDONANŢA nr. 30 din 31 august 2011, publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 627 din 2 septembrie 2011. Aceastã modificare este valabilã începând cu data intrãrii în vigoare a ORDONANŢEI nr. 30 din 31 august 2011, publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 627 din 2 septembrie 2011, respectiv 5 septembrie 2011, conform literei a) a alin. (1) al art. II din acelaşi act normativ.



Desi topicul a fost deschis pentru indemnizatia cod 12, s-a intrebat ce contributii se retin pentru indemnizatiile de maternitate si risc maternal, care nu sunt venituri impozabile.
Am raspuns corect, doar CAS se retine.

Pentru indemnizatia cod 12 a raspuns corect @hdana
rezulta salariul brut, din care se opreste cas(10,50% din baza din baza de calcul cas ) si impozit salar (16%). normal nu ar trebui sa fi ingrijorata ptr ca se recupereaza de la casa de sanatate si acestia verifica daca s-a calculat corect cerificatul medical (asta daca nu cumva societatea are un fond de salarii mai mare si are de unde recupera din cei 0.85% si scapa de ochiul atent a celor de la casa de sanatate) multa sanatate iti doresc! :vishenka:
1. Din Codul fiscal:

ART. 42

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii:


ART. 55

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
...

2. Asadar in afara de exceptiile de la art.42, celelalte indemnizatii pentru incapacitate de munca sunt impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal acio acio Buna ziua, Ce luni se iau în calcul pentru a stabili baza de calcul pentru indemnizație concediu prenatal. De exemplu primele zile de concediu prenatal au ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal smileylory smileylory 1.Concediul de risc maternal se calculeaza ca fiind 75% din suma veniturilor brute sau nete pe ultimele 6 sau 10 luni anterioare lunii in care se acorda ... (vezi toată discuția)