avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... repunere in drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

repunere in drepturi

Buna ziua. In urma unei sentinte definitive, in care se stipuleaza ca postul meu nu a fost desfiintat,si se dipune repunerea in drepturile avute anterior deciziei de concediere, angajatorul refuza sa puna in aplicare sentinta. Mai mult, imi spune ca daca nu accept alt post ma concediaza din nou. Concedierea a fost colectiva si toti am castigat la apel, deoarece nu s-a putut face dovada desfiintarii posturilor. Cum ma poate concedia din nou, fara sa fi fost repusa in situatia anterioara concedierii? Ni se spune ca instanta nu-l poate obliga sa execute sentinta. Ne-a propus o angajare fara atributii,sa stam acasa , sa ne plateasca si apoi sa ne concedieze din nou, deoarece nu mai are posturi. Cum se poate asa ceva dim moment ce organigrama dinainte si dupa concediere, contine acelasi numar de posturi. Nici unul in plus sau in minus. fapt dovedit in instanta .
va mutumesc
sivestru a.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 17 Martie 2012
Codul muncii:
Art. 261 Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Art. 262 Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.

De asemenea, pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti puteti apela la un executor judecatoresc.
Refuzul neexecutării unei hotararii judecatoresti constituie infractiune si pedepsita ca atare.
Buna ziua si multumesc mult pentru raspuns. Sa va prezint situatia: in loc sa aplice sentinta definitiva, angajatorul mi-a oferi un alt post. Normal l-am refuzat,dar am primit o instiintare prin care mi se spune ca m-au angajat fara post si fara atributii, stau acasa si peste 20 de zile imi inceteaza din nou raportul de munca , imi mai dau odata salarii compensatorii, ca doar e companie de stat,si apoi sa plec. Asa ceva eu una nu am mai pomenit.
Cum pot eu sa fiu angajata fara post, fara atributii si sa mai primesc odata compensatorii?
Sivestru
Este ceva anormal ... reintegrarea trebuia facuta pe funcţia avută anterior concedierii si , in caz contrar, cel mult pe un post similar celui detinut anterior concedierii...

Dupa reintegrare se poate decide din nou concedierea ...daca este din motive care nu tin de persoana salariatului, atunci salariatul concediat are posibilitatea de a primi salarii compensatorii prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua. Am inteles ca pot fi din nou concediata, dar nu mi s-a desfiintat postul, a fost incadrata o alta persoana pe el .Am fost, la momentul concedierii 123 de angajati pe 97 de posturi diferenta de 26 nu se regaseau pe statele de functii, nu se stie unde figurau. Si atunci este legal sa ma concedieze din nou, dupa ce am dovedit in instanta aceste ilegalitati?
Din cate stiu , angajatii secunzi trebuie sa plece in momentul in care decizia de concediere a foast anulata la apel.
Art. 56 C.mun. prevede :
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare
.....

Asadar, daca in locul dvs a fost incadarata o alta persoana atunci c.i.m. al acesteia inceteaza de drept ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunere in drepturi maria_2012 maria_2012 Buna ziua. Am cistigat procesul cu angajatorul ,sentinta este definitiva si irevocabila, dar acesta refuza sa ma repuna in drepturi pe motiv ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Reintegrare salariat eueleu eueleu Am mai multe intrebari cu referire la angajarea unui fost angajat ncare in urma unei sntinte judecatoresti sa decis repunerea in functie. Ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)
Reincadrare in munca iuly_cop69 iuly_cop69 exista infractiunea de refuzul reincadrarii dupa ce persoana a fost reincadrata in munca, pe baza unei hotarari judecatoresti si in ziua urmatoare i s-a ... (vezi toată discuția)