avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna vs. concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna vs. concediu medical

Buna ziua,

De curând, deşi, se pare problema e ceva mai veche, am aflat că, în ciuda faptului că pe perioada concediului medical (incapacitate temporară de muncă) CIM se suspendă, acest lucru nu afectează în niciun fel numărul zilelor de concediu de odihna.
Cu alte cuvinte daca am dreptul la un concediu de odihna de 26 de zile pe an (stipulate în CIM) în condiţiile în care am lucrat tot anul, tot la 26 de zile am dreptul şi dacă în decursul unui an am avut în total 45 de zile lucrătoare de CM?
Are CM vreo influenţă asupra CO?

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:14, 11 Martie 2012
@ viorell2004
in conditiile in care se va finaliza acest litigiu, cu multumiri anticipate as dori daca se poate sa postati hotararea instantei indiferent daca este favorabila sau nu sindicatului pe care-l reprezentati ...

In sustinerea teoriei mele , as putea invoca numai prevederile constituționale care sunt deasupra prevederilor Codului Muncii .. de asemenea, C.E.J., printr-o alta hotarare (Costa vs. Enel din 1964) a consacrat principiul suprematiei dreptului comunitar asupra dreptului intern al statelor membre. Astfel, Curtea a introdus doctrina suprematiei dreptului comunitar, intemeiata pe specificul ordinii juridice comunitare, menita sa aiba o aplicare uniforma în toate statele membre.
S-ar putea sa existe un impediment pentru motivarea in acest sens ,deoarece in spetele mele angajatorul a retinut din salariu salariatilor reprezentati, la sfarsitul anului, cu titlu de c.val zile de concediude odihna necuvenite prin recalcularea zilelor de de CO cuvenite calculand proportional in functie de zilele de concediu medical de care au beneficiat salariatii respectivi. Astfel e posibil ca instanta sa se pronunte numai pe aspectul retinerilor nelegale din salariu (art. 169 CM reactualizat) operate de angajator fara titlu s-au acord expres alangajatului, fara sa se mai pronunte pe aspectul incidentei art.145 al. 2 din CM raportat la art. 7 din Directiva CE 88/2003 si Hotararea Curtiide interpretare a acestui articol din Directiva.
Voireveniicu solutiile( cauzele sunt la Tr. Braila si Tr. Constanta)
freeelis:

1. Nu ar fi mai bine si mai simplu sa se modifice Codul muncii (si alte legi interne) pentru punerea de acord cu legislatia europeana?

2. Oare fiecare om trebuie sa-si caute dreptatea in instanta pentru ca legiuitorul nostru nu modifica legile?
Suntem in Roamnia! "Sa traiti bine! "

Evident ca Parlamentul ca putere legislativa nu-si indeplineste obligatia prevauta in legea speciala privind tehnica legislativa ( parca Legea nr.24/2000) in sensul armonizarii legislatiei atat celei interne cat si cea in.
In speta au uitat sa nuanteze prevederile art.145al.2 din CM reactualizat in mai 2011.
Pentru prima intrebare, nu pot decat sa fiu in totalitate de acord cu tine, Valeriu ... pentru cea de-a doua , cred ca cel mai bine este ca fiecare sa-si vada de atributiile prevazute in fisa postului si sa nu mai amestecam contabilitatea cu juridicul sau cu resursele umane ori cu productia ...si atunci sunt convins ca nu vor mai exista atatea litigii ...

Una din indatoririle fundamentale ale unui cetatean este respectarea Constitutiei si a legilor tarii ...

p.s.
Discutia despre acest subiect s-a mai purtat pana acum de nu stiu cate ori si-mi pun intrebarea retorica de ce atata aversiune asupra unei teorii totalmente legala?

Alte discuții în legătură

Articolul 140 alin (2) din codul muncii si legislatia europeana ContSters196669 ContSters196669 Sunt convinsa ca la toate firmele unde Contractul Colectiv de Munca nu prevede altfel se aplica art. 140 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia durata ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu de odihna cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana care s-a aflat pe o perioada de 319 zile in incapacitate temporara de munca poate beneficia de concediu de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna mariams70 mariams70 Buna dimineata, vreau sa intreb daca pe parcursul anului am avut doua luni de concediu medical e corect ca patronul sa-mi reduca numarul zilelor de ... (vezi toată discuția)