avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... instrument de plata girat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

instrument de plata girat

sunt agent economic care lucrez si cu instrumente de plata ca fila cec barat; bilet la ordin etc. Am primit drept plata de la un beneficiar o fila cec, pe care in aceeasi zi si in fata emitentului am girat-o unui furnizor de al meu, aceasta fila avea data scrisa pe aceasta cu 30 zile presupus si ca termen scadent. La termenul scadent emitentul filei cec(beneficiarul meu) se intelege cu furnizorul meu sa-l mai astepte cu plata prin gestul de-a nu depune in banca fila cec, zis si facut insa dupa 15 zile depune fila cec in banca de unde-i vine refuz la plata "lipsa disponibil" , furnizorul meu face toate demersurile legale prin plangere penala impotriva emitentului filei cec, proces care a durat aprox un an si constatand ca nu mai are ce executa de la emitentul filei cec, banuiesc la intelegere cu acesta, ma improceseaza pe mine pentru recuperarea debitului care nu era stins cu exact valoarea filei cec, prin neprezentarea mea in instanta si nefiind amintita acea plata prin cec, instanta da castig de cauza furnizorului si ma executa. Intrebarea mea este ca eu pot face plingere penala impotriva furnizorului de inselaciune si abuz de incredere ? deoarece sigur acestia s-au inteles si m-au santajat prin nereturnarea filei cec, care n-am mai primit-o inapoi ca sa-l pot actiona eu pe emitentul filei cec, care bineinteles acum este si radiat din registrul com., cum pot juridic sa actionez daca eu nu am obiectul cec , care eu l-am inregistrat ca plata de buna credinta. multumesc

Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 15:41, 12 Martie 2012
corect. totusi, v-ati facut viata mai grea neaparandu-va atunci cand a fost procesul.
Nu va putea restitui fila de cec pentru ca el era cel care nu si-a incasat suma. Fila de ce era girata de Dvs. in favoarea lui. Acest lucru este foarte clar. Daca Dvs. erati in cauza, da aveati dreptul de a emite plangere impotriva clientului, asa acest drept i-a revenit furnizorului care nu si-a incasat creanta.

Este foarte simplu acest procedeu.Nu inteleg de ce sustineti ca trebuia sa intrati Dvs. in posesia filei de cec, dupa refuzul bancii. Drepturile asupra incasarii creantei respective le-ati transmis mai departe in momentul in care ati girat fila de cec.

Nu va ramane decat sa va achitati debitul fata de furnizor si sa deschideti actiune impotriva clientului Dvs.
aici va contraziceti, deci eu nu aveam dreptul sa-l actionez pe emitentul cec-ului dar furnizorul meu avea dreptul sa faca plangere impotriva emitentului si totodata si impotriva mea, cred ca nu sa inteles , nu este o concordanta in cele spuse de d-voastra
Imi cer scuze :bow:, cred ca Dvs. nu ati inteles foarte bine.

Am afirmat ca este dreptul Dvs. de a actiona in judecata emitentul cecului:
In acest moment fila de cec se afla in dosarul cauzei care a fost judecata deja. Insa puteti sa faceti trimitere la acesta in plangerea pe care o depuneti.

si
Nu inteleg de ce sustineti ca trebuia sa intrati Dvs. in posesia filei de cec, dupa refuzul bancii. Drepturile asupra incasarii creantei respective le-ati transmis mai departe in momentul in care ati girat fila de cec.

Daca plata nu a fost facuta catre furnizor, Dvs. trebuia sa va onorati obligatia fata de furnizor si sa intreprindeti demersurile necesare impotriva clientului.

Eu am scris aici:
Daca Dvs. erati in cauza, da aveati dreptul de a emite plangere impotriva clientului, asa acest drept i-a revenit furnizorului care nu si-a incasat creanta.

Nu contrazice ceea ce am scris anterior. Insa trebuie sa intelegeti ca nu erati indreptatit sa intrati in posesia filei de cec girate. Dvs. puteati emite plngere si la momentul initial sau va puteati prezenta in instanta, ca parte in proces. Pentru a putea justifica neachitarea datoriei catre furnizorul Dvs. Acum nu va ramane decat sa achitati datoria, si sa obtineti p hptarare judecatoreasca prin care sa va recuperati TVA-ul si venitul ce au fost constituite in momentul emiterii facturii catre client/.
dupa parerea mea, daca eu eram furnizorul si faceam o actiune in revendicare, nu mi se putea opune un CEC neincasat emis de un tert ca plata. Dar bine, de asta e distractiv dreptul ca e ca in poanta aia 'si tu ai dreptate' - toti pot sa aiba o opinie - dupa cum se vede si judecatorii se contrazic de multe ori

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cec refuzat. cum procedez? florin77c florin77c Buna ziua, Intampin urmatoarea problema si daca se poate as dori sa primesc si sfatul dumneavoastra: Acum cateva zile am primit mesaj de la banca cu care ... (vezi toată discuția)
Incasare fila cec taie taie Buna ziua, Trebuie sa incasez o fila CEC si as vrea sa stiu daca, clientul nu are banii pentru fila CEC, cum as putea sa-mi recuperez banii, si daca ... (vezi toată discuția)
Suveica / fila cec fara acoperire/bilet la ordin fara acoperire avoff avoff Va rog sa ma ajutati cu urmatorea speta : In anul 2003 am vandut catre [XXXXXXXXX] SRL din Bucuresti mai multe marfuri.Pentru acestea am primit de la ... (vezi toată discuția)