avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dupa 12 ani ? e posibil ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dupa 12 ani ? e posibil ?

Buna ziua

Am urmatoarea situatie : divortata cu 12 ani in urma, sotul admitand sa ne despartim civilizat ; la data divortului, a acceptat sa imi lase apartamentul dobandit in comun in timpul casatoriei pentru ca eu sa pot creste cei 2 copii minori pe care i-am dus la majorat prin efort propriu si fara ajutorul sotului divortat
NU am facut nici un fel de acte , aceasta a fost intelegerea noastra acum 12 ani
Acum , sotul apare si spune ca vrea sa facem partaj , cerandu-si drepturile asupra partii lui de apartament .

Intrebare: dupa 12 ani, sotul plecat mai are drepturi asupra partii lui de apartament ? daca dupa atata timp nu si-a revendicat dreptul sau , acesta ( dreptul sau ) mai exista sau s-a prescris ca la mostenirea nerevendicata in termen ?

si :
Drepturile lui reprezinta 25% ? cum se calculeaza ?

Va multumesc anticipat pt raspuns

Cel mai recent răspuns: ContSters241434 , utilizator 10:32, 10 Martie 2012
1.Da, are pentru ca bunul dobandit in timpul casatoriei are calitatea de bun comun, iar partajul este imprescriptibil, adica poate fi solicitat oricand.
2.In principiu cota sotului dvs. este de 1/2, insa in functie de contributia avuta la achizitionarea imobilului, oricare dintre soti poate solicita o cota majorata ( evident fiind necesare si probe in acest sens ).
Daca apartamentul a fost achitat in rate (fie si partial), ulterior divortului, de catre dvs., veti putea dobandi o cota mai mare.
Acest lucru se va stabili in urma unor expertize de specialitate dispuse de instanta.
La final, veti fi obligata la plata unei sume de bani (sulte) catre fostul sot (reprezentand c/v partii ce ii revine acestuia).
In situatia in care nu puteti plati acesti bani (intr-un anumit termen rezonabil, fixat de dvs., partile, sau de catre instanta) apartamentul se va putea scoate la licitatie.
Daca veti solicita cota majorata va trebui sa timbrati cererea catre instanta cu o suma corespunzatoare.
Daca va intelegeti amiabil cu sotul si sa incheiati o tranzactie taxa de timbru va va fi returnata integral.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
ContSters241434, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului conjugal marryna marryna in cazul in care sotul paraseste caminul conjugal cum poate sotia sa dovedeasca asta in instanta?casa daca e bun dobandit in timpul casatoriei se imparte sau ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj Maria20101974 Maria20101974 Buna ziua, Vreau sa divortez pentru motive de infidelitate din partea sotului meu. Sotul hotaraste sa ramana cu casa pe pamant si masina, iar eu cu fetita ... (vezi toată discuția)