avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Un beneficiar de pensie anticipata poate avea salariu?!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Un beneficiar de pensie anticipata poate avea salariu?!

o persoana aflata in pensie anticipata(a incasat salarii compensatorii)poate ocupa o functie de conducere remunerata?
cu stima,cristi.
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 19:32, 11 Martie 2012
Beneficiarii unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate partiale nu se regasesc in categoria persoanelor care pot cumula pensia cu salariul.

Se poate cumula pensia cu salariul in situatiile urmatoare:
1. pensionarii respectivi realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

2. pensionarii respectivi sunt cadre militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

www.avocatnet.ro/content/art...

Din articol rezulta ca,, exista, totusi, cateva situatii in care pensia anticipata sau anticipata partiala se poate cumula cu alte venituri",
Mai rezulta ca nu poate fi vizat cumulul pensiei cu drepturile banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, intrucat potrivit art. 5 pct. IV lit a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, de acestea nu poate beneficia o persoana decat pana la indeplinirea conditiilor de pensionare (oricare ar fi aceasta - de limita de varsta, de invaliditate, anticipata sau anticipata partiala).
Dar ca situatiile de la pct.1 si pct.2 sunt situatii valide pentru solutia cumulului pensiei cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata partiala nasty nasty as dori sa-mi spuneti daca sunt pensionat anticipat partial mai pot lucra ca si administrator de bloc?????am decizia incepand cu data de 1 iunie 2012 si as ... (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei anticipate partiale cu salariul in domeniul privat steliancazacu steliancazacu Am pensie partiala anticipata (ordonanta) si lucrez acum angajat in domeniul privat. Conform noului Cod al muncii pot cumula pensia partiala anticipata cu ... (vezi toată discuția)
Cumul venituri din pensii si salariu doru barbu doru barbu Un administrator care a lucrat cu contract de munca la o asociate de proprietari, a iesit la pensie anticipata, poate continua la aceeasi asociatie ca ... (vezi toată discuția)