avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Penalitati credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Penalitati credit bancar

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema legata de un credit bancar.
Am pe cineva care a luat un credit bancar in anul 2008 pt o locuinta. Pentru creditul respectiv a girat cu locuita. in momentul de fata nu mai poate plati ratele bancare si a solicitat o reesalonare a creditului dar banca nu ia aprobat-o. Penalitati care sunt prevazute in contract, sunt foarte mari, 1% / zi la valoarea totala a creditului si nu a ratelor scadente, mentionez ca pana acum nu a avut nici o intarziere la plata. Intrebarea mea este daca nu cumva aceasta clauza este abuziva, exista o lege unde scrie ca penalitatile se aplica la termenul scadent si nu la creditul contractat?
Stiu ca in 2008 era in vigoare legea 469/2002 care mentiona ca penalitati se aplica la scadenta. Se poate tine cont de legea care era in vigoare la momentul respectiv si sa ceara bancii o renegociere ca fiind un abuz aceste penalitati?
Ce poate persoana in cauza sa faca in sensul de a i acorda o reesalonare sau o renegociere a penalitati? Am auzit pe la tv ca bancile sunt obligate la acordarea reesalonarilor, ce putem face sa dovedim ca banca face un abuz , ce ne sfatuiti sa facem pt a nu pierde casa? va multumim
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 17:16, 13 Martie 2012
tot ce se percepe se face in conformitate cu prevederile contractului incheiat si agreat de parti.
cand a intrat in vigoare ordonanta 50/2010 nu a semnat vreun act aditional ?
trebuie sa citeasca foarte bine contractul in ceea ce privesc penalitatile.
Nu , nu a semnat nici un act aditional. Ce ne sfatuiti sa facem acum?
In ce priveste penalitati scrie ca daca nu plateste rata la scadenta, va plati penalitati de intarziere de 1%/zi din valoare creditul contractat.
In ce priveste ord 50/ 2010 la care faceti referire, incheierea unui act aditional, cu ce ne-ar fi putut ajuta in momentul de fata?
pai toate clauzele " abuzive" au fost scoase ori macar le-a fost schimbata forma.
eu m-am certat cu ei 6 luni pe ordonanta 50 iar in final m-au chemat sa semnam in conditiile pe care le consideram acceptabilepentru ambele parti.
am scapat de vreo 300 lei pe luna. mergeti la banca si explicati-le despre ordonanta 50 si ceea ce prevede in legatura cu penalitatile de intarziere.
cred ca se poate ajunge la o intelegere.
e posibil sa fi fost contactat prin sms cum au facut unele banci si daca nu v-ati dus sa discutati au considerat acceptare tacita a tuturor conditiilor.
pana nu mergeti la banca nu puteti sti in ce ape va scaldati.
In plus, verificati daca undeva in ianuarie 2011 nu v-a fost trimisa o notificare in care sunteti anuntati ca nu vi se aplica prevederile og 50/2010.

V-as recomanda sa faceti o actiune ptr constatarea ca abuziva a acestei clauze, daca banca nu renunta la ea. problema e ca daca nu platiti o anumita perioada, banca poate declara intregul credit scadent anticipat si oricum vi se aplica penalitatile la toata suma .

majoritatea bancilor renunta la dobanzi cand se trece la executare, oricum sunt sanse mici sa recuperez chiar si doar principalul creditului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de ultim grad Motorider Motorider Buna ziua, Am solicitat bancii o restructurare a unui credit de consum. Imi aproba restructurarea creditului in urma semnarii unui act aditional. Inaintea ... (vezi toată discuția)
Executare silita executor bancar Sergia Sergia Daca s-a emis o Instiintare de plata din partea unui executor bancar pe suma totala aferenta unui credit bancar ipotecar se mai poate reveni asupra ei daca se ... (vezi toată discuția)
Atentie. l.288/2010 pt aprobarea oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori ContSters158230 ContSters158230 Conform Legii Lege nr. 288/2010 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru ... (vezi toată discuția)