avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului

Buna, am si eu o intrebare la care va rog sa ma ajutati, in iunie 2012 mi se termina concediu de crestere copil si nu am cu cine sa las copilul, as vrea sa stiu de cat somaj si de cate luni de somaj beneficiez daca din ultimele 12 luni: 5 luni am avut salarul de 600lei (adica din iunie 2009 pana in oct 2009) iar 7 luni de 1200lei (din noi 2009 pana in mai 2010) in iunie 2010 am nascut. Mentionez ca pe cartea de munca am mai putin de 5 ani lucrati. Va rog sa-mi raspundeti. Va multumesc
In primul rand nu puteti intra in somaj la cererea dv. si mai ales direct din concediu pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani, iar pentru a putea beneficia de ajutorul de somaj trebuie sa aveti lucrate efectiv 12 luni(fara intreruperi) din ultimile 24 de luni pana la momentul depunerii dosarului .
Daca gresesc, cer scuze si asteptam parerea altor profesionisti.

Sanatate tuturor si spor la treaba.
Va multumesc pentru raspuns. Eu credeam ca se poate #-o
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs.;
- daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.

2. - Cand se termina CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile dvs. poate desfiinta locul de munca si sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Cele 12 luni necesare si care se inscriu in adeverinta tip sunt formate din lunile lucrate dupa CCC si care se completeaza, pana la 12, cu luni lucrate inainte de CCC.

4. Cu un stagiu de cotizare la somaj intre 1 si 5 ani veti beneficia timp de 6 luni de indemnizatie de somaj.
multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca se poate sa beneficiez de somaj dupa ce se termina ccc chiar daca nu am lucrat dupa ccc, se iau lunile de dinainte de ccc.
:(
Si daca se poate sa ma ajutati sa-mi calculez somajul? va rog
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu de cresterea copilului solomonloriy solomonloriy Buna ziua la data de 1 februarie 2015 trebuie sa ma intorc la munca din concediu de cresterea copilului. Intrebarea mea este,daca la intoarcerea mea mi se ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj EuPiti EuPiti Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza somajul pentru o mama ce revine din ccc? Danudza Danudza Buna ziua La 1 februarie ar trebui sa revin din CCC (1 an). Firma se afla in procedura de faliment, deci nu are obligatia sa ma tina 6 luni. Banui ca voi fi ... (vezi toată discuția)