Articolul 268, aliniatul 1, din Codul Muncii spune:
- Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Va rog sa-mi explicati un pic acest articol.
Cele doua termene trebuie sa fie indeplinite in acelasi timp sau e vorba de posibilitatea de a alege (ori 30 de zile de la constatare, ori 6 luni de la savarsire)?
Daca nu se indeplineste primul termen, de 30 de zile, dar se indeplineste al doilea, de 6 luni, atunci decizia e valabila?
Multumesc foarte mult.
Potrivit art.49 alin.6 C.mun., in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Prin urmare, daca ati fost in concediu medical s-a amanat cercetarea dvs, doarece din punctul de vedere al naturii juridice, termenul de 30 de zile este un termen de prescripţie, fiind susceptibil de întrerupere şi suspendare.... asadar, parerea mea este ca prima decizie de concediere a fost emisa legal.
La stabilirea sanctiunii disciplinare se are in vedere si comportarea generală în serviciu a salariatului.
Dar intre 31 octombrie, data cand ei au incheiat cercetarea (conform fisei de sesizare inaintate comisiei) care e si data iesirii mele din concediu medical, si 6 decembrie, data luarii deciziei, au trecut 36 de zile. Deci exista un interval de cel putin 30 de zile in care termenul de prescriptie incepuse din nou sa curga...
sa dau mai exact cronologia:
10 septembrie - prima sesizare a unei fapte si suspendarea contractului.
25 septembrie - 31 octombrie - sunt in medical.
15 noiembrie - sunt prezent la comisia de disciplina.
18 noiembrie - comisia inainteaza raportul conducerii unitatii.
5 decembrie - intru iar in medical.
6 decembrie - este emisa decizia.
mda, am cam inceput sa ma lamuresc cu termenele.
dar, cu permisiunea dumneavoastra, aduc in discutie alt aspect.
din ultima decizie de concediere pe care am primit-o, emisa acum cateva zile, nu mai este mentionata data savarsirii uneia dintre abaterile disciplinare.
acest fapt nu poate conduce la anularea deciziei de catre instanta?
Nu conduce la nulitatea deciziei de catre instanta de judecata, acel aspect ..
Art.252 (2) C.mun. prevede ca : Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Asadar, nementionarea datei la care a fost savarsita abaterea nu constituie motiv de nulitate a deciziei de concediere.
revin cu o noua intrebare.
de cand incepe sa curga termenul de 30 de zile in care angajatorul trebuie sa emita decizia de concediere? de la momentul in care i-a fost sesizata o fapta susceptibila de a fi abatere disciplinara sau de la momentul in care deja s-a apreciat ca avea fapta reprezinta o abatere disciplinara?
multumesc!