avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de emitere a deciziei de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara

Articolul 268, aliniatul 1, din Codul Muncii spune:
- Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Va rog sa-mi explicati un pic acest articol.
Cele doua termene trebuie sa fie indeplinite in acelasi timp sau e vorba de posibilitatea de a alege (ori 30 de zile de la constatare, ori 6 luni de la savarsire)?
Daca nu se indeplineste primul termen, de 30 de zile, dar se indeplineste al doilea, de 6 luni, atunci decizia e valabila?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 24 Aprilie 2012
cu permisiunea dumneavoastra, sa luam un studiu de caz.
eu, angajat, sunt suspendat in data de 1 iulie, simultan cu inceperea cercetarii disciplinare asupra mea.
comisia cerceteaza vreo 3 luni, pana trimite raportul organului competent sa emita decizii de sanctionare.
asta inseamna ca ei au dreptul sa ma tina suspendat pana cand se emite acea decizie?
nu e un abuz?
Codul muncii dispune la art. 52 (1) ca, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
....

Asadar, legea nu prevede care este durata maxima pentru care se poate suspenda c.i.m. pe durata cercetarii desiciplinare ...

Iar in art.49 (6) C.mun. se prevede ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
asta inseamna ca, daca ei nu imi ridica suspendarea pana la data emiterii deciziei de sanctionare, nu mai actioneaza nici termenul de 30 de zile, acesta fiind suspendat?
Corect .. termenul de 30 de zile este suspendat , daca s-a decis suspendarea c.i.m. pe durara cercetarii disciplinare...
freeelis a scris:

Corect .. termenul de 30 de zile este suspendat , daca s-a decis suspendarea c.i.m. pe durara cercetarii disciplinare...


dar ce parere aveti de textul extras dintr-o hotarare a instantei, fragment pe care/l redau mai jos:

"Mai mult, tribunalul a apreciat ca suspendarea contractului de munca are consecinte in privinta efectelor principale ale acestuia, prestarea muncii si plata salariului, nu si asupra termenului de prescriptie a aplicarii sanctiunii disciplinare care, in nici un caz nu poate depasi 30 de zile calendaristice de la data declansarii procedurii disciplinare, atunci cand aceasta corespunde cu data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, cauzele de suspendare a cursului prescriptiei extinctive fiind in toate cazurile exprese si fiind limitativ prevazute de lege neputand fi extinse prin analogie."

de altfel, intreaga sentinta poate fi citita la acest link:

[ link extern ]

cred ca e de ajuns pentru azi..:)
va multumesc inca o data pentru disponibilitate si bunavointa!

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
De 2 ori cercetare disciplinara? Beauty Beauty Buna ziua tuturor Intrebarea mea este urmatoarea:se poate face de doua ori cercetare disciplinara?Prima data am fost cercetata pentru alte motive ....nu a ... (vezi toată discuția)
...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)